DNA a pus SECHESTRU pe 900.000 de lei din averea Liei Olguţa Vasilescu UPDATE

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, s-a prezentat, luni, la DNA, în dosarul în care este cercetată pentru spălare de bani, luare de mită şi folosirea influenţei. Procurorii i-au adus la cunoştinţă faptul că i s-a pus sechestru pe avere. La intrarea în sediul DNA, aceasta a glumit cu jurnaliştii şi le-a spus că "dacă este luni, este ziua PSD", făcând referire la faptul că şi Liviu Dragnea şi Constantin Niţă au fost citaţi de procurorii DNA.

13 iun. 2016, 09:22
DNA a pus SECHESTRU pe 900.000 de lei din averea Liei Olguţa Vasilescu UPDATE

UPDATE ora 13.00 Lia Olguţa Vasilescu a declarat, la ieşirea de la DNA, că procurorii i-au pus sechestru pe avere.

DNA mi-a pus sechestru asigurator pe avere. Mi-am adus aminte de bancul cu girafa. Exact asa este si la mine cu averea. Asa ceva nu exista. Nu am casa, nu am masina. Asta este situatia„, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Potrivit unui comunicat emis, luni, de DNA, procurorii au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de bani, în lei sau valută, aflate în conturi ale instituțiilor bancare, deținute de inculpata Vasilescu Lia-Olguţa, primar al municipiului Craiova, până la concurența sumei de 902.516,29 lei, raportată la cele trei infracțiuni de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, la cele patru infracțiuni de luare de mită și două infracțiuni de spălare de bani, reținute în sarcina inculpatei.

Prin aceeași ordonanță s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de bani și asupra unor imobile aparținând inculpaților Preda Radu Cosmin, administratorul public al Craiovei și Popescu Elena Daniela, reprezentant al unei asociații non profit, până la concurența sumei de 568.291,37 lei, raportată la infracțiunile de complicitate la luare de mită, instigare la spălare de bani, respectiv spălare de bani, reținute în sarcina celor doi inculpați. Aceste măsuri asigurătorii au fost dispuse de procurorii anticorupție în vederea confiscării speciale și pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare„, potrivit comunicatului DNA.

––––––––––––––––––––––––––

Lia Olguţa Vasilescu a declarat înainte de a intra în sediul DNA că „dacă e luni, e PSD„. Cu câteva ore mai devreme, la DNA au fost citaţi şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi deputatul PSD, Constantin Niţă.

Am auzit că a fost coadă astăzi şi sper nu le-au dat la toţi chiar foarte mult, a mai rămas ceva si pentru mine„, a mai spus edilul.

Vasilescu le-a mai spus jurnaliştilor că la ICCJ, denunţătorul principal din cazul Alinei Buca a refuzat să-şi mai recunoască denunţul. „Aţi auzit ce s-a întâmplat astăzi la ICCJ? Denunţătorul principal din cazul Alina Bica a refuzat să-şi mai recunoască denunţul în instanţă şi a spus că era urmărit în alte cauze penale şi din cauza asta a dat denunţul. Cam asta este politica denunţurilor în România„, a precizat edilul.

Luni dimineaţă, la DNA s-a prezentat şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a fost audiat în dosarul în care este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual, fapte pe care le-ar fi comis în perioada în care a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. Liviu Dragnea a stat la coadă pentru a intra în sediul DNA, unde la aceeaşi oră veniseră mai multe persoane.

Tot luni dimineaţă, s-a prezentat la DNA şi deputatul PSD, Constantin Niţă, căruia procurorii i-au adus la cunoştinţă că i-a fost pus sechestru asigurător pe bunuri imobile, până la concurenţa sumei de 435.823 de lei, bani care ar fi fost primişi de fostul ministru al Energiei de la un om de afaceri, pentru a-şi trafica influenţa.

Procurorii Secției de combatere a corupției din cadrul DNA au dispus, la sfârşitul lunii mai, punerea în mișcare a acțiunii penale față de primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, pentru săvârșirea unei noi infracțiuni de spălare a banilor.

Potrivit unui comunicat DNA, în același dosar s-a mai început urmărirea penală față de Radu Cosmin Preda, administrator public al Craiovei, sub aspectul săvârșirii unei noi infracțiuni de instigare la spălare de bani, precum și față de Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociații non-profit, pentru o nouă infracțiune de spălare a banilor.

În dosarul respectiv, cei trei inculpați mai sunt acuzați pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (4 infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracțiuni) și spălare de bani (Vasilescu Lia Olguța), două infracțiuni de complicitate la luare de mită (Preda Radu Cosmin) și patru infracțiuni de complicitate la luare de mită (Popescu Elena Daniela)”, se precizează în comunicat.

Potrivit procurorilor anticorupție, faptele pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale au fost comise în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2012.

Cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, desfășurată în anul 2012, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic„, se menționează în comunicatul DNA.

Procurorii mai susțin că, în cadrul „donațiilor”, estimate la 135.907 de euro, care au constat în realizarea de materiale electorale și susținerea de spectacole, Lia Olguța Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, în urma exercitării influenței sale politice, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susținut de un artist străin. Banii, la care s-au adăugat încă 25.000 euro a căror proveniență nu a fost stabilită, ar fi fost dați în preziua concertului din 14 mai 2012 unei persoane care se ocupa cu organizarea de evenimente.

Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei. Prin această activitate, inculpata Vasilescu Lia Olguța a folosit suma respectivă cunoscând că provine din săvârșirea unei infracțiuni„, se arată în comunicat.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, Lia Olguța Vasilescu ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, precum și printr-o asociație non-profit, mai multe sume de bani cu titlu de mită, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Referitor la sumele de bani pretinse și primite de inculpata Vasilescu Lia Olguța cu ajutorul inculpaților Preda Radu și Popescu Elena Daniela, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, președinte al asociației, în cunoștință de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoștea proveniența și modul real de obținere a sumelor de bani intrate în contul asociației cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a trei contracte de sponsorizare, iar ulterior a dispus transferul sumei de 316.471 lei, în luna iunie 2014, din contul asociației în contul unei societăți comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienței acesteia, cunoscând că provine din săvârșirea infracțiunii de luare de mită„, mai susțin procurorii DNA.

Candidatul PSD, Lia Olguţa Vasilescu, a câştigat funcţia primar al Craiovei cu un procent de 58,478% din voturile valabil exprimate, potrivit rezultatelor finale ale biroului electoral de circumscripţie.