Lia Olguţa Vasilescu: Sunt peste două milioane de angajaţi pentru care nu se plătesc contribuţiile de către angajatori

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, explică într-un interviu pentru România TV ce se întâmplă cu pensiile şi salariile după noile decizii luate de Guvern pentru români.

09 nov. 2017, 18:02
Lia Olguţa Vasilescu: Sunt peste două milioane de angajaţi pentru care nu se plătesc contribuţiile de către angajatori

„Oamenii nu au de ce să fie îngrijoraţi. Noi ne-am asigurat că salariile nu au cum să scadă din cauza acestui nou Cod Fiscal. Dacă vor scădea înseamnă că este doar strict vina angajatorului, care doreşte să ia din banii angajatului care i se cuvin lui. Angajatorul anul viitor va avea aceeaşi cheltuială salarială pe care o are şi anul acesta. Aşadar nu are niciun motiv să umble la netul salariatului, iar prin deducerile pe care le-am făcut nu doar că nu scade, ci dimpotrivă creşte. E adevărat că această creştere este foarte mică pentru că nu prin Codul Fiscal cresc salariile, ci prin cu totul alte instrumente, precum HG pentru salariul minim. Nu asta am încercat să facem prin Codul Fiscal. Am vrut sa luăm presiunea de pe mediul de afaceri. Să scădem impozitele pentru milioane de români,  care au venituri din chirii, sunt salariati, sunt pensionari. Aproape toţi românii vor simţi beneficii de la acest Cod Fiscal. Prin acesta ne asiguram ca vor creste contribuţiile la pilonul 1 de pensii, iar estimările sunt la peste 20% în plus fata de ce se calculează acum. Este vorba de o bază de impozitare mai mare şi de o bună colectare. Acesta este principalul motiv al transferurilor contribuţiilor de la angajator la angajat”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Citeşte şi: Majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2018, amânată. Ministrul Muncii: Mai avem de luat avizul CES, dar nu sunt probleme

Ministrul Muncii a subliniat că se aşteaptă la o colectare net superioară. „Este vorba de 30% de firme care nu plătesc contribuţiile. Probabil ca nu realizaţi dimensiunea dezastrului. Sunt peste două milioane de angajaţi pentru care nu se plătesc contribuţiile de către angajatori. Sunt şi cateva companii de stat precum CFR, care şi la ei sunt aceste probleme. Peste 150 de mii de firme nu fac aceste plăţi”, a explicat Lia Olguţa Vasilescu.
 
Vasilescu a făcut câteva precizări şi în legătură cu pensiile românilor.

„Aşa cum am anunţat şi cum se ştie din programul de guvernare la data de 1 iulie creşte pensia minimă garantată de la 520 la 640 de lei. De asemenea, punctul de pensie creşte la 1.100 de lei. De la 1 ianuarie, pentru pensiile de peste 2000 de lei, impozitul va fi de 10%, iar la pensiile sub 2000 de lei impozitul este 0 încă din februarie. Noua lege a pensiilor va veni foarte curând pentru ca asteptam Codul Fiscal”, a conchis ministrul Muncii.