Lia Olguţa Vasilescu, veste proastă pentru 3 milioane de pensionari

Primarul Craiovei spune că nu s-a recalculat nicio pensie din cele 3 milioane de doare aflate pe rol. Despre vaccinare, Lia Olguţa Vasilescu spune că mai aşteaptă deoarece au alţii mult mai nevoie de imunizare în acest moment.

17 ian. 2021, 23:25
Lia Olguţa Vasilescu, veste proastă pentru 3 milioane de pensionari

Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru PSD al Muncii şi actual primar al Craiovei, a arătat că procesul de recalculare a pensiilor trebuia să înceapă în urmă cu un an, la 1 ianuarie 2020.

„În niciun caz nu am împins creşterea de 40% în anul electoral 2020, ştiind că nu vom mai fi la guvernare”,  a spus Vasilescu, arătând că dincolo de creşterea punctului de pensie, procesul de recalculare trebuia să elimine inechităţile din sistem.

„Există la ora actuală oameni care au muncit 30 de ani şi primesc pensie minimă. Ce trebuia să se întâmple: de la 1 ianuarie 2020 până în septembrie 2020 ar fi trebuit să se facă recalcularea a 5 milioane de pensii. Când am plecat de la guvernare, softul de recalculare era în licitaţie. Până în prezent, trebuiau recalculate 3 milioane de dosare de pensie. Nu s-a recalculat nici măcar unul. De ce? Întrebaţi-i pe ei”, a indicat Vasilescu spre fostul guvern Orban, la Antena 3.

Majorarea pensiilor va fi infimă. Ministrul Muncii promite 3%, după ce CCR a decis că ar trebui 40%. Ce spune de recalculări
Lia Olguţa Vasilescu nu se vaccinează încă

Primarul Craiovei, fost ministru al muncii în Guvernarea PSD, Lia Olguţa Vasilescu, a indicat, duminică, la Antena 3, neajunsurile campaniei de vaccinare şi a precizat ce va face când îi va veni rândul la vaccinare, dar deocamdată nu se înscrie. Vasilescu a fost întrebată, în cadrul emisiunii Decisiv, dacă se va vaccina.

„N-am decis încă. Nu că n-aş vrea să mă vaccinez. Probabil că am să mă vaccinez. Dar nu stiu dacă în această etapă, pentru că sunt foarte mulţi oameni care vor să se vaccineze şi care au mai multă nevoie de vaccin decât am eu. Şi care au probleme de sănătate.

Campania a început foarte prost, nu există materialul sanitar, nu există seringi. Noi (municipalitatea, n.r.) a trebui să le găsim în spitale, a trebuit să facem un protocol pentru transferul către centrele de vacciare, dar nu am avut o procedură de achiziţie să le putem lua special pentru centrele de vaccinare. La fel pentru mobilier.

Este clar că cineva dintr-un birou a spus ‘Trebuie deschise centrele de vaccinare. Să se descurce autorităţile locale’, fără să se gândească că ne trebuie măcar legislaţie. Cred că sunt foarte mulţi care vor să se vaccineze iar punctele deschise în localităţi nu vor face faţă”, a declarat primarul Craiovei.

Punctul de pensie ar fi trebuit să crească la valoarea de 1.775 lei, corespunzător unei majorări de 40%, în 2020. În 2021, punctul de pensie ar fi trebuit să ajungă la 1.875 de lei, a reamintit fostul ministru.