Libanul intră pentru prima dată în incapacitate de plată

Libanul nu va plăti eurobondurile în valoare de 1,2 miliarde de dolari scadente în 9 martie, deoarece rezervele sale valutare au atins un nivel critic şi trebuie îndeplinite necesităţile de bază ale poporului libanez, a anunţat sâmbătă premierul Hassan Diab, transmit DPA şi Reuters preluate de de agerpres.

07 mart. 2020, 18:08
Libanul intră pentru prima dată în incapacitate de plată

Libanul intră în incapacitate de plată pentru prima dată în istoria ţării. Ţara se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la războiul civil din perioada 1975-1990.

„Nu a fost uşor să ajungem la această decizie. Datoria Libanului este mai mare decât decât poate gestiona ţara. Decizia de a suspenda plata este singurul mod de a finanţa necesităţile cetăţenilor”, a afirmat premierul libanez la postul naţional de televiziune.

Acesta a adăugat că va lucra pentru restructurarea datoriei prin negocieri cu deţinătorii de bonduri.

Diab a anunţat că datoria publică a ţării a ajuns la aproximativ 170% din PIB, ceea ce înseamnă că Libanul este pe punctul de a deveni cel mai îndatorat stat din lume.

Vineri, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Guvernul libanez ar vrea să restructureze în negocieri cu creditorii bonduri de aproximativ 31 miliarde de dolari.

Intrarea în incapacitate de plată marchează o nouă fază a crizei care afectează economia din octombrie, şi care a dus la deprecierea monedei naţionale cu aproximativ 40%.