Libanul, judecător la Curtea Internaţională de Justiţie

Publicat: Vineri, 10 Noiembrie 2017 16:21 // Actualizat: Vineri, 10 Noiembrie 2017 16:22 // Sursa: romaniatv.net

Adunarea Generală a ONU (care are 193 de membri) și Consiliul de Securitate (care are 15 membri) au atribuit joi patru posturi de judecători din cele cinci ce urmau să fie atribuite Curții Internaționale de Justiție (CIJ), în urma unor alegeri complexe care au durat toată ziua, informează AFP.

Foto: Reuters

Printre cei șase candidați la un mandat de nouă ani ce ar urma să înceapă la 6 februarie 2018, cinci — din Franța, India, Brazilia, Somalia și Marea Britanie — erau deja judecători la CIJ, solicitând să fie realeși. Al șaselea era un candidat din Liban.

La finalul celor cinci tururi de scrutin, acesta din urmă, Nawaf Salam, a reușit să-și adjudece unul din posturi, și la fel candidații francez (Ronny Abraham, actual președinte al judecătorilor), somalez (Abdulqawi Ahmed Yusuf, vicepreședinte) și brazilian (Antonio Augusto Cancado Trindade).

Citeşte şi Arabia Saudită afirmă că Libanul i-a declarat război

S-a încercat un al șaselea tur pentru a-i departaja pe candidații indian (Dalveer Bhandari) și britanic (Christopher Greenwood), însă fără succes. În consecință, un nou vot a fost convocat pentru luni, la orele 20:00 GMT.

Curtea Internațională de Justiție este formată din 15 membri, ce se reînnoiesc în proporție de o treime la fiecare trei ani. În 2015 a fost nevoie de opt tururi de scrutin la Adunarea Generală și patru la Consiliul de Securitate pentru a reuși alegerea celor cinci judecători.

Având sediul la Haga, CIJ dezbate în principal asupra diferendelor juridice dintre state, cum sunt delimitările de frontiere.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8026
RON
21 Feb
noapte 1 °
zi 12 °
Ultimele joburi adaugate
24 H