Liber la majorat leafa: cum a reușit un controversat primar USR să-și crească singur salariul cu 50%

Halucinant: primarul USR din Bacău și-a majorat leafa lunară din pix. Totul, în contextul în care cadrele didactice, medicii, polițiștii și fermierii organizează proteste, din cauza sărăciei. 

17 mai 2023, 09:54
Liber la majorat leafa: cum a reușit un controversat primar USR să-și crească singur salariul cu 50%

Lucian Viziteu, primarul USR al Bacăului, „a comis-o” din nou. Edilul a fost prins de presa locală cu o majorare a veniturilor salariale, atât pentru el, cât și pentru viceprimarul de la PNL Liviu Miroșeanu.

Cum a reușit să profite de ocazie? Edilul a emis o dispoziție prin care a modificat cuantumul „sporului” pentru implementarea de proiecte europene sau prin PNRR, încasat de conducerea Primăriei Bacău. Până acum, cei trei „executivi” de la cârma Primăriei primeau în plus 20% din salariul de bază, tocmai cu justificarea menționată.

Primarul USR s-a premiat singur, dar și pe un viceprimar de la PNL

De acum înainte, Viziteu și Miroșeanu vor beneficia de un plus de 50% din salariul de bază. La un salariu de bază net de aproximativ 12.000 de lei, Viziteu va lua în plus circa 6.000 de lei pe lună. O creștere de peste 3.500 de lei față de cât încasa până acum. În cazul viceprimarului Miroșeanu, care are un salariu de bază de puțin peste 10.000 de lei net, acesta va încasa aproximativ 5000 de lei în plus, lună de lună, față de 2000 de lei cât lua până acum.

Majorările salariale sunt prevăzute de lege, însă primarul decide procentul lor. Astfel, în funcție de câte proiecte derulează și ce valoare au acestea, edilii pot beneficia de majorări salariale între 15 și 50% din salariul de bază. Evident, Viziteu a profitat de ocazie și s-a trecut cu +50%.

Mare circ în USR, după ce oamenii lui Dan Barna și Dacian Cioloș au ajuns la butoane

Circul nu se oprește aici. Cristian Ghingheș, viceprimar, a fost „penalizat” cu 15% din venituri. Ghingheș a refuzat să-și dea demisia după ce Viziteu i-a retras atribuțiile. Totul, iscat în urma unui scandal, după ce politicienii au fost buni prieteni în USR. Ghingheș i-a făcut campanie lui Viziteu, motiv pentru care a fost răsplătit cu funcția de viceprimar.

Cristian Ghingheș, fost lider al Tineretului PSD, a fost exclus din USR. Șefii partidului au ajuns la concluzia că bloggerul ajuns în administrație prejudiciază imaginea partidului.

În ultimii ani, Viziteu a fost implicat în diverse scandaluri. Consilierii locali s-au opus majorărilor de taxe și impozite solicitate de primar.