Liberalii îi cer ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, un plan de reducere a inflației: „Măsuri concrete care îi vor ajuta cu adevărat pe oameni”

Scăderea taxării muncii și creșterea veniturilor e susținută de liberali, însă aceștia au precizat că, în cazul în care e redusă taxarea muncii punându-se presiune pe mediul de afaceri, veniturile românilor nu vor creşte.

03 feb. 2023, 22:10
Liberalii îi cer ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, un plan de reducere a inflației: „Măsuri concrete care îi vor ajuta cu adevărat pe oameni”

Liberalii au subliniat că supraimpozitarea contractelor part-time a fost o măsură propusă de PSD, partid care conduce atât Ministerul de Finanţe, cât şi Ministerul Muncii.

„Partidul Naţional Liberal este partidul care întotdeauna a susţinut reducerea taxării muncii, astfel încât românii să primească mai mulţi bani. PNL susţine ferm renunţarea la supraimpozitarea contractelor part-time, scăderea CAS (propunere iniţiată deja de PNL în Parlament) şi orice tip de măsuri care cresc veniturile, atât celor angajaţi la stat, cât şi la privat, fără a afecta mediul de afaceri.

PNL s-a opus la acel moment, dar ne aflăm într-o coaliţie şi a fost nevoie de un compromis, exact pentru a putea păstra cota unică şi a evita supraimpozitarea companiilor, o linie roşie pe care PNL a refuzat să o treacă. Prin acea măsură, PSD a mărit taxele pe muncă ale românilor care lucrau 2 sau 4 ore, rezultând dispariţia netă a zeci de mii de contracte de muncă. Nu se poate ca acum să încerce să îşi răscumpere greşeala faţă de acei oameni sufocând mediul de afaceri şi luând decizii care vor duce la creşteri de preţuri pentru bunuri şi servicii”, a transmis PNL printr-un comunicat.

Citește și Gabriela Firea: „Oamenii se tem pentru viaţa lor din cauza câinilor vagabonzi agresivi care au sfâşiat o femeie? Nicuşor Dan, USR şi PNL sunt principalii vinovaţi”

Dacă taxarea muncii e redusă punând presiune pe mediul de afaceri, puterea de cumpărare a românilor nu va creşte, ci din contră, spun liberalii.

„Dacă PSD îşi doreşte cu adevărat să îi ajute pe români, atunci aşteptăm de la ministrul de Finanţe de la PSD, Adrian Câciu, un plan pentru scăderea inflaţiei şi pentru ca România să se împrumute la dobânzi mai mici. Acestea sunt măsuri concrete care îi vor ajuta cu adevărat pe oameni.

Cea mai simplă variantă aritmetică este creşterea numărului de angajaţi din economia reală. Pe un calcul bazat pe bugetul pe anul în curs se poate observa că la fiecare 60.000 de noi angajaţi apăruţi în economie şi plătiţi cu salarii medii se poate reduce impozitarea muncii cu circa 1% pentru aproximativ 5,6 milioane de salariaţi, păstrându-se un echilibru în balanţa de venituri şi cheltuieli a bugetului asigurărilor sociale. Vorbim despre locurile de muncă din economia reală, care necesită atragerea de investiţii sustenabile şi dezvoltarea de afaceri, nu investiţii speculative şi tunuri trase peste noapte. Însă, pentru acest obiectiv este necesar să nu băgăm spaima în investitorii potenţiali sau cei deja prezenţi în ţară, vehiculând taxe aberante şi impozite nejustificate”, se mai arată în comunicatul PNL.

Citește și Scandal în Coaliţie. PSD solicită PNL să-şi definească poziţia faţă de taxa de solidaritate aplicabilă companiilor cu venituri mari şi foarte mari

Mai mult, pe lângă scăderea taxării muncii, soluțiile pentru economia românească ar fi creșterea accesului la finanţare a companiilor pentru ca acestea să se dezvolte mai bine, precum şi stimularea investiţiilor străine directe, continuându-se linia de anul trecut, când aceste investiţii au înregistrat un nou record.

„PNL susţine creşterea veniturilor angajaţilor, dar realizată pe considerente fiscale care iau în calcul impactul pe termen lung asupra economiei reale, nu pe declaraţii cu iz electoral care pot produce efecte devastatoare pe termen lung în mediul economic”, conchid liberalii.

PSD a spus că scopul final al acestei taxe de solidaritate e susținerea măsurilor pentru scăderea impozitării muncii, mai ales în cazul angajaților cu venituri mici sau medii, precum şi sistemul de educaţie care pregăteşte viitoarea forţă de muncă.

„Într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, ar trebui ca şi companiile mari care au plătit impozite mai mici de 1% din cifra lor de afaceri să plătească măcar această cotă pentru a susţine creşterea veniturilor angajaţilor care contribuie cel mai mult la dezvoltarea României. Acesta este principiul solidarităţii, care ar trebui promovat de toate partidele politice pentru a menţine în România această forţă de muncă productivă, atât de importantă pentru economia naţională”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.