Liberalii îl înghesuie pe Cioloş înainte de dezbaterea din Parlament pentru alegerea primarilor

Eugen Nicolăescu, liderul deputaţilor liberali, îi cere premierului Dacian Cioloş să explice la dezbaterea care va avea loc luni în Camera Deputaților cum se realizează democrația reală fără respectarea majorității la alegerea unui primar. Premierul a anunţat că în chestiunea modificării legii alegerilor locale trebuie să se pronunţe parlamentul.

07 feb. 2016, 12:39
Liberalii îl înghesuie pe Cioloş înainte de dezbaterea din Parlament pentru alegerea primarilor

Eugen Nicolăescu, liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților, afirmă că, la dezbaterea care va avea loc luni în Camera Deputaților, premierul Dacian Cioloș trebuie să explice cum se realizează democrația reală fără respectarea majorității la alegerea unui primar.

„Aștept ca dl. Cioloș să vină să ne explice cum se face o democrație reală fără să respecți o majoritate atunci când alegi un primar”, a spus Nicolăescu, duminică, într-o conferință de presă, întrebat ce așteptări are de la premierul Dacian Cioloș la dezbaterea inițiată de liberali în Camera Deputaților cu privire la alegerea primarilor.

Premierul Dacian Cioloș va participa, luni, la Camera Deputaților, la Ora prim-ministrului, a informat sâmbătă, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Citeşte şi: Dacian Cioloş va participa luni la Ora prim-ministrului

Grupul deputaților PNL a solicitat, la începutul săptămânii, ca luni să se organizeze o dezbatere politică cu tema „Legislația electorală românească trebuie să asigure o mai bună reprezentativitate a cetățenilor”, cu prezența prim-ministrului, în temeiul articolului 206 din Regulamentul Camerei Deputaților, care face referire la Ora premierului.

Potrivit solicitării semnate de liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, dezbaterea vizează subiecte precum alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar și pregătirea alegerilor parlamentare și garantarea accesului cetățenilor din diaspora la votul prin corespondență.

Premierul Dacian Cioloș a declarat, după ce s-a consultat cu partidele politice, că decizia organizării alegerilor în două tururi de scrutin trebuie luată în Parlament, iar Guvernul este pregătit să sprijine un astfel de demers.

„Cu toată voința guvernului de a ajuta în acest proces, decizia rămâne, în cele din urmă, tot la Parlament şi e important ca partidele politice care au un interes într-un sens sau altul să-şi asume până la capăt această responsabilitate şi să folosească instrumentele care le stau la dispoziție în Parlament pentru a tranșa acest subiect”, a declarat Cioloş după consultările cu partidele parlamentare.

Citeşte şi: Dacian Cioloş: Guvernul susţine alegerile în două tururi, însă decizia trebuie asumată în Parlament