Liberalii vor să-l ELIMINE pe premierul Ponta din CSAT. Documentul oficial depus la Parlament

Liberalii vor să-l scoată pe Victor Ponta din CSAT. Propunerea aparţine unui senator PNL, care spune că membrii Consiliului care sunt urmăriţi penal nu ar mai trebui să participe la şedinţe.

27 iun. 2015, 15:58
Liberalii vor să-l ELIMINE pe premierul Ponta din CSAT. Documentul oficial depus la Parlament

Senatorul PNL Marius Bălu propune, într-o inițiativă legislativă depusă la Parlament, ca membrii CSAT urmăriți penal să nu mai poată participa la ședințele Consiliului, el afirmând că proiectul nu vizează neapărat persoana premierului Victor Ponta, ci are drept scop protejarea instituțiilor și a statului de drept.

„Este o inițiativă politicianistă. Într-un stat de drept nu se fac legi împotriva unor persoane. Dar ce pretenții să avem de la un fost PDL-ist de frunte, a cărui guvernare a tăiat pensii, salarii și a crescut TVA”, a afirmat Gabriela Firea într-un comunicat de presă.

„Această propunere prevede că o persoană asupra căreia s-a început urmărirea penală să nu poată participa la o ședință CSAT. Sunt singurul inițiator și nu am mai așteptat după semnăturile colegilor mei tocmai pentru că am crezut că mai pot prinde dezbaterea lui până în vacanță. La ultimul CSAT am văzut că există această posibilitate în România, nu mi-aș fi închipuit. La o ședință CSAT se discută aproape în exclusivitate documente de importanță deosebită sau secrete de stat și nu cred că o persoană asupra căreia planează suspiciuni să poată participa la o asemenea reuniune importantă”, a afirmat Marius Bălu.

El a precizat că prin această propunere legislativă a dorit „să protejeze instituțiile și statul de drept”. „Sigur, întâmplător acum e vorba de premier, dar putea fi vorba de orice ministru. Este foarte clar că legea trebuie respectată. Gândirea mea a fost nu pentru o persoană ci pentru a respecta instituțiile, pentru a proteja instituțiile și statul de drept”, a adăugat Bălu.

Marius Bălu a subliniat că va solicita ca această inițiativă să fie repartizată Comisiilor, pentru avize și raport, în ultima săptămână din august, ca ulterior, la începutul sesiunii de toamnă să intre în plen.

Potrivit senatorului PNL Nicolae Vlad Popa, această propunere va intra inițial în dezbaterea Camerei Deputaților, ca primă Cameră Sesizată și ulterior în dezbaterea Senatului, ca for decizional.