Liberalizare preţuri gaze, majoritatea românilor se aşteaptă la creşterea tarifelor

Un procent de 45% dintre clienţii de gaze naturale consideră că preţurile la gaze vor creşte după 1 iulie, iar 34% cred că preţurile vor rămâne neschimbate, pe când 20% dintre abonaţii casnici la gaze consideră că vor plăti mai puţin după liberalizarea pieţei, arată studiul sindicalizat "Liberalizarea pieţei de gaze – percepţii", desfăşurat online în luna iunie de către iSense Solutions, pe 800 de clienţi casnici de gaze naturale din mediul urban.

18 iun. 2020, 13:30
Liberalizare preţuri gaze, majoritatea românilor se aşteaptă la creşterea tarifelor

„În ciuda faptului că autorităţile au decis plafonarea preţului la utilităţi pe perioada stării de urgenţă pentru a atenua impactul financiar al epidemiei de coronavirus asupra consumatorilor casnici, aproape jumătate (45%) dintre clienţii de gaze naturale consideră că preţurile la gaze vor creşte după 1 iulie 2020. 34% cred că preţurile vor rămâne neschimbate, pe când 20% dintre abonaţii casnici la gaze consideră că vor plăti mai puţin după liberalizarea pieţei”, se precizează în studiu.

Chiar dacă doar 40% dintre românii din mediul urban care au un contract casnic de furnizare a gazelor naturale declară că au primit o notificare scrisă de la furnizorul lor despre liberalizarea pieţei de gaze, numărul celor care ştiu deja despre această schimbare este aproape dublu: 78% din clienţi casnici ai companiilor furnizoare de gaze naturale au aflat deja ce urmează să se întâmple de la 1 iulie 2020.

Datele fac parte din studiul sindicalizat „Liberalizarea pieţei de gaze – percepţii”, desfăşurat online în luna iunie de către iSense Solutions, pe 800 de clienţi casnici de gaze naturale din mediul urban.

 

„Clienţii casnici primesc cu o doză de scepticism vestea liberalizării pieţei de gaz. Motivul principal ţine de factorul financiar, dar mingea este acum în curtea furnizorilor de energie pentru a veni cu oferte relevante care să convingă o piaţă destul de statică până acum”, afirmă Andrei Elvădeanu, head of market strategy, iSense Solutions.

Bucureştenii sunt cei mai informaţi în legătură cu schimbările ce vor surveni de la 1 iulie 2020 pe piaţa gazelor naturale, 79% dintre ei declarând că au aflat despre ele. În ceea ce-i priveşte pe românii cu domiciliul în oraşe care au sub 50.000 de locuitori, procentul celor ce au auzit despre liberalizarea pieţei de gaz se situează la 77%.

În rândul clienţilor Engie, 84% au aflat despre liberalizarea pieţei de gaze naturale, în timp ce procentul clienţilor EON care au auzit de schimbările pe piaţa gazelor naturale începând cu iulie 2020 este de 75%. În ceea ce priveşte consumatorii casnici care colaboreaza cu Enel pentru furnizarea gazelor naturale, 66% dintre ei ştiu despre liberalizarea pieţei de gaze naturale.

Gradul de conştientizare legat de liberalizarea pieţei de gaze naturale este considerabil mai mare în zona de sud a României, cu 81% dintre consumatorii casnici de gaze naturale care ştiu deja despre aceste modificări, faţă de 73% dintre clienţii casnici în zona de nord a ţării.

Cercetarea a fost realizată online, în luna iunie a anului 2020, pe un eşantion de 800 de persoane cu vârsta peste 18 ani, clienţi casnici de gaze naturale, din mediul urban, decidenţi şi co-decidenţi în alegerea furnizorului de gaze. Gradul de eroare este de +-3%. Datele fac parte din studiul sindicalizat „Liberalizarea pieţei de gaze – percepţii”, realizat de către iSense Solutions pentru a evalua percepţiile românilor privind liberalizarea pieţei de gaze naturale.