Libia cere „mobilizare” generală împotriva Statului Islamic

Guvernul libian instalat la Tripoli a chemat duminică la "mobilizare urgentă" împotriva grupării Statul Islamic (SI), în timp ce jihadiștii au revendicat un atentat sinucigaș mortal contra membrilor unei miliții aliate autorităților, informează AFP.

31 mai 2015, 22:32
Libia cere „mobilizare” generală împotriva Statului Islamic

Acest guvern, nerecunoscut de comunitatea internațională și susținut de coaliția de miliții Fajr Libia, a chemat într-un comunicat „ofițerii și soldații statului major al armatei libiene, forțele Ministerului de Interne și toate serviciile de securitate, precum și pe revoluționarii de la 17 februarie din toate orașele… la mobilizare urgentă”.

Comunicatul, citit de prim-ministrul desemnat al acestui guvern, cheamă toate aceste forțe „să fie pregătite să-și apere patria, onoarea și religia”.

Acest apel intervine la câteva ore după moartea a cinci membri ai milițiilor Fajr Libia într-un atentat sinucigaș contra unui punct de control din vestul țării revendicat de ramura libiană a SI, care a declarat război forțelor ce controlează capitala.

Acest guvern subliniază în comunicatul său că „este hotărât să combată gândirea extremistă… până la eradicarea ei” și să lupte contra „takfiri”, o aluzie la extremiștii suniți.

În Libia domnește haosul după căderea lui Muammar Gaddafi în 2011. Milițiile fac legea pe teren în timp ce două autorități, fiecare cu un parlament și un guvern, își dispută puterea.

Sediul guvernului recunoscut de comunitatea internațională este la Tobruk, în est.