Licee cu promovabilitate ZERO la BAC 2015. Care este explicaţia directorilor şcolilor

Timp de doi ani, trei licee din judeţul Constanţa au obţinut promovabilitate 0% la Bacalaureat, respectiv cele din Cumpăna, Dobromir şi Nicolae Bălcescu. Anul acesta, din topul "nulităţilor" a ieşit Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" din Cumpăna.

17 iul. 2015, 09:23
Licee cu promovabilitate ZERO la BAC 2015. Care este explicaţia directorilor şcolilor

Profesoara Tatiana Stoica, directorul Liceului „I.C. Brătianu” din Nicolae Bălcescu, a declarat că din cei 27 de elevi cu câţi a început anul şcolar 2014-2015, 19 elevi au terminat clasa a XII-a şi doar şase s-au înscris la Bacalaureat, unul chiar neprezentându-se, potrivit cugetliber.ro.

Este o ruşine şi pentru noi, dar colegii mei au solicitat ajutorul Poliţiei locale, chiar cu înştiinţări şi somaţii adresate părinţilor ori aparţinătorilor, pentru a-i aduce pe aceşti elevi la medii de promovare, ca să poată lua măcar certificatele de competenţă într-o meserie„, a explicat profesoara Tatiana Stoica.

Primarul din localitatea Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan, consideră că dacă ar fi fost de vină profesorii pentru aceste rezultate proaste la Bacalaureat, nu s-ar fi înregistrat notele bune de la clasa a VIII-a. „Din păcate, copiii buni pleacă şi rămân doar cei slabi„, a spus edilul.

Situaţia deplorabilă în care se află învăţământul din mediul rural are drept cauză principală sărăcia. Pe de o parte, cadre didactice care acceptă naveta pentru că nu au altă soluţie de existenţă, dar şi prea mulţi elevi care lasă cartea pentru a-şi întreţine familia. Este şi cazul candidaţilor care au picat Bacalaureatul în localitatea Ciobanu.

La Crucea, directorul Mariana Dincă este de părere că elevii au dat mai multă importanţă certificării competenţelor profesionale, şi nu pregătirii Bacalaureatului.