Lidera social-democraţilor a primit mandat de a forma noul guvern

Lidera social-democraţilor danezi a primit joi mandatul de a forma noul guvern de la Copenhaga, a doua zi după ce blocul de centru-dreapta, al premierului liberal Lars Lokke Rasmussen, a fost înfrânt în alegeri.

06 iun. 2019, 17:23
Lidera social-democraţilor a primit mandat de a forma noul guvern

Lidera social-democraţilor danezi a primit joi mandatul de a forma noul guvern de la Copenhaga, a doua zi după ce blocul de centru-dreapta, al premierului liberal Lars Lokke Rasmussen, a fost înfrânt în alegeri, relatează dpa.

Regina Margrethe a mandatat-o pe social-democrata Mette Frederiksen cu formarea noului guvern după ce a avut consultări cu liderii partidelor parlamentare după demisia lui Rasmussen, potrivit Agerpres.

”Am primit mandatul de a încerca să formez un guvern. Mi-ar plăcea să conduc un guvern care poate coopera în mod extins”, a spus Frederiksen după întâlnirea cu regina.

Citeşte şi Social-democraţii danezi au câştigat alegerile legislative

Mette Frederiksen (41 de ani) este sprijinită de partidele din alianţa de stânga, care a obţinut 91 dintre cele 179 de locuri în parlament. Ea a invitat la discuţii vineri toate partidele parlamentare, potrivit Agerpres.

Blocul condus de Lars Lokke Rasmussen a obţinut 75 de mandate, dintre care 43 de Partidul Liberal.

Social-democraţii, care au obţinut 48 de locuri în parlament, au nevoie de sprijinul celorlalte partide din blocul de stânga, unde social-liberalii şi Partidul Socialist al Poporului şi-au dublat numărul de mandate.

Unul dintre subiectele cele mai dificile asupra cărora Frederiksen trebuie să caute un compromis este imigraţia.