UPDATE: Tensiuni în coaliţie pe tema bugetului: Florin Cîţu nu este de acord ca acesta să treacă fără 7% alocaţi pentru investiţii

Liderii partidelor din coaliţia de guvernare se întâlnesc, luni, la ora 11.30, la sediul Guvernului, înainte de şedinţa de guvern de la ora 12.00, în care Guvernul va dezbate proiectul bugetului de stat pe 2022.

20 dec. 2021, 10:29
UPDATE: Tensiuni în coaliţie pe tema bugetului: Florin Cîţu nu este de acord ca acesta să treacă fără 7% alocaţi pentru investiţii

UPDATE

: Florin Cîțu nu este de acord ca bugetul să treacă fără 7% din PIB pentru investiții. În proiectul care a ieșit de la Guvern sunt alocați doar 6.71% din PIB pentru investiții, iar Florin Cîțu ar dori să crească acest procent.

De asemenea, fostul premier nu este de acord ca proiectul să treacă fără a avea finanțate proiectele locale și anunță amendamente în Parlament.

Luni ar fi trebuit să aibă loc o ședință a grupurilor reunite ale deputaților și senatorilor PNL, în cadrul căreia premierul Nicolae Ciucă să prezinte proiectul de buget. Această ședință s-a anulat din cauza nemulțumirilor dar și din cauză că premierul a anunțat că nu va mai participa.

Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a vorbit despre neînţelegerile din coaliţie pe tema bugetului, spunând că investiţiile vor depăşi 7% din buget, şi a atras atenţia că mai importantă decât alocarea este execuţia.

„Cred că nu vor fi modificări majore. Nu am știință că vine ceva fără aviz. Avem un prim-ministru, întrebați acolo de ce nu s-a făcut CSAT pentru aprobarea begetelor serviciilor de informații.

Anul acesta vom depăși 7% din PIB pentru investiții”, a spus Marcel Ciolacu, înainte de întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă și președintele PNL, Florin Cîțu.

Ştirea iniţială

Pe agenda întâlnirii liderilor coaliţiei se află şi discuţii ce privesc legea certificatului verde, în acest sens fiind aşteptat ca Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, să vină cu un proiect asumat.

Preşedintele PNL Florin Cîţu este nemulţumit de modul în care s-au împărţit banii în bugetul pe 2022, el precizând, într-o postare pe Instagram, că în loc de 7%, cât a promis, guvernul alocă pentru investiţii 6,71% din PIB, pentru 2022, potrivit surselor News.ro.

În ce priveşte proiectului certificatului, surse guvernamentale precizau că, pentru a fi depus acest nou proiect în Parlament, iniţiatorul proiectului aflat deja în dezbatere la Camera Deputaţilor, Florin Cîţu, ar trebuie să îl retragă.

În privința certificatului denumit STOP COVID, proiectul de lege pregătit de ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, prevede că nevaccinaţii vor avea la dispoziţie 15 teste decontate de stat, care se vor oferi sub forma unor vouchere în format electronic cu care angajatul va merge la orice laborator, farmacie sau medic de familie.

Guvernul îşi propunea ca certificatul verde să fie adoptat cât mai repede, pentru a intra în vigoare înainte de debutul unui nou val al pandemiei de coronavirus.

La discuțiile programante înaintea ședinței de Guvern care începe la ora 12.00 vor participa premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, președintele PNL, Florin Cîțu și liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Citeşte şi: Scandal în PNL după ce Florin Cîţu a cedat funcţia de prefect al Iaşului către PSD: „Să caute soluţii de îndreptare a situaţiei, altfel se poate atinge un fir roşu”