Liderii UE nu s-au înţeles asupra viitoarei conduceri a Uniunii. Summitul, suspendat până marţi

Negocierile de la Bruxelles între liderii europeni pentru împărţirea funcţiilor-cheie în UE au fost suspendate până marţi la ora locală 11.00 (12.00, ora României), pentru că nu au ajuns la o înţelegere. Summitul început duminică se prelungeşte, ceea ce arată cât de dificile sunt negocierile între taberele politice pentru funcţiile de preşedinte al Comisiei Europene, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Parlamentului European.

01 iul. 2019, 07:18
Liderii UE nu s-au înţeles asupra viitoarei conduceri a Uniunii. Summitul, suspendat până marţi

UPDATE După o noapte albă, în urma căreia nu s-a anunţat vreun rezultat concret, un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European Donald Tusk a anunţat luni că summitul a fost suspendat până marţi, la ora locală 11.00 (12.00, ora României).

Preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat dur luni eşecul summitului UE privind funcţiile cheie ale blocului european, însă el a adăugat că speră că se va putea ajunge la un acord marţi, conform Reuters.

„Am terminat astăzi cu un eşec, este o imagine foarte rea atât pentru Consiliu cât şi pentru Europa”, a declarat Macron în faţa reporterilor.

„Este clar că acest eşec a avut loc şi din cauza unor ambiţii personale”, a adăugat el.

Candidata Bulgariei, Kristalina Gheorghieva, este în afara cursei pentru preşedinţia Consiliului European, a anunţat luni la prânz premierul bulgar Boiko Borisov, potrivit Reuters.

„Liberalii nu cedează în această privinţă. De aceea nu există nicio decizie”, a spus Borisov despre candidatura Kristalinei Gheorghieva la funcţia de preşedinte al Consiliului European, dar a adăugat că Italia şi statele membre ale Grupului de la Visegrad (Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia) o propun acum pe aceasta pentru funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Premierul Boiko Borisov a declarat că preferă totuşi să susţină un candidat al Bulgariei pentru o funcţie în noul executiv al UE. „Ce este mai important pentru noi – un comisar cu un portofoliu real sau un negociator de înalt nivel?”, a întrebat retoric el.

______

UPDATE Liderii Uniunii Europene, reuniţi în summit la Bruxelles, sunt aproape de a ajunge la un acord privind desemnarea olandezului Frans Timmermans pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, şi a bulgăroacei Kristalina Gheorghieva la preşedinţia Consiliului European, transmite luni Reuters, citând două surse diplomatice.

Actualul premier al Belgiei, Charles Michel, este un candidat puternic pentru postul de şef al diplomaţiei europene, au indicat aceleaşi surse.

În ce-l priveşte pe Manfred Weber, pe care Partidul Popular European îl propusese pentru conducerea executivului comunitar, el pare marele favorit pentru funcţia de preşedinte al Parlamentul European, afirmă sursele diplomatice.

Potrivit acestora, discuţiile dintre liderii UE sunt încă pe cale de finalizare, după mai bine de 18 ore de negocieri.

______

Liderii din UE au reluat luni negocierile pentru ocuparea posturilor de conducere la nivelul blocului comunitar – preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Parlamentului European, relatează DPA, preluată de Agerpres.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, „va convoca din nou în scurt timp (summitul UE) pentru un mic-dejun”, a scris pe Twitter purtătorul său de cuvânt, Preben Aamann, la 07:00, la opt ore după ce discuţiile au fost suspendate pentru a serie de întrevederi bilaterale.

Însă Conte a declarat presei în cursul dimineţii că „în acest moment nu pare să existe un acord”, adăugând că este incert că vor reuşi să obţină unul.

Nu există sprijin suficient printre cei 28 de lideri pentru a-l propune pe candidatul socialist Frans Timmermans la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a spus Conte, precizând că Italia este deschisă spre o astfel de soluţie.

Partidul Popular European (PPE, dreapta) a respins acordul de repartizare a funcţiilor de conducere a UE propus la summitul extraordinar convocat la Bruxelles, au afirmat mai mulţi responsabili ai partidului.

Citeşte şi: Summit de criză la Bruxelles pentru numirea în posturi de conducere în cadrul UE. Negocierile de duminică au eşuat