Liderii G7 se reunesc pentru a discuta despre noi sancțiuni împotriva Rusiei. Volodimir Zelenski participă la discuții

Liderii grupului G7, grupul principalelor state industrializate, se reunesc duminică, prin videoconferință, pentru a discuta despre războiul din Ucraina și noi sancțiuni impuse Rusiei.

08 mai 2022, 12:13
Liderii G7 se reunesc pentru a discuta despre noi sancțiuni împotriva Rusiei. Volodimir Zelenski participă la discuții

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va lua și el parte la acest eveniment online pentru a-i informa pe liderii Regatului Unit, Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei şi SUA despre situaţia din teren.

La întâlnirea online ia parte și liderul SUA, Joe Biden, care dorește să discute despre sacțiunile suplimentare ce trebuie impuse Rusiei. “Suntem în continuare deschişi la sancţiuni suplimentare”, a declarat el miercuri la Casa Albă, adăugând că va discuta cu membrii G7 “despre ce vom face şi ce nu vom face”.

E a treia reuniune a G7 de la începutul anului. G7, grupul celor mai bogate state, cuprinde Germania, Canada, SUA, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia.

„Ziua de 8 mai este o dată istorică ce marchează sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial în Europa care a provocat teroare, distrugere şi moarte în Europa”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a cancelarului german Olaf Scholz, care a apreciat că războiul din Ucraina face „coeziunea în cadrul G7 (…) mai importantă ca oricând”.

Citește și Zelenski a cerut statelor membre G7 arme şi să deconecteze Rusia de la GPS

Nu se știe momentan ora la care începe discuția. Organizatorii au anunțat între timp că e posibil ca pe lista discuțiilor să apară și alte teme.

Reuniunea G7 se desfăşoară în ajunul paradei militare dedicate zilei de 9 mai în Rusia, care marchează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale. Armata rusă a efectuat sâmbătă în Piaţa Roşie din Moscova ultimele repetiţii pentru tradiţionala defilare militară, în prezenţa unor militari care au participat la ofensiva din Ucraina.

Ambasadorii statelor membre ale UE se vor întâlni, de asemenea, duminică la Bruxelles pentru a discuta cea de-a șasea rundă de sancțiuni economice împotriva Moscovei, care de data aceasta ar trebui să includă o interdicție treptată a importurilor de petrol rusesc.

Citește și Statele G7, lovitură dură pentru Vladimir Putin. Plata gazelor ruseşti în ruble, respinsă: „Tentativa lui Putin de a ne diviza este evidentă”