Liderii politici din România, despre dispariţia lui Fidel Castro: A murit ultimul lider al Războiului Rece

Fostul ministru de externe Mircea Geoană, președintele PSRO, a declarat că liderul revoluției cubaneze Fidel Castro a arătat cum lupta pentru independență poate fi deturnată către dictatură.
Filip Stan
26 nov. 2016, 15:24
Liderii politici din România, despre dispariţia lui Fidel Castro: A murit ultimul lider al Războiului Rece

„Adulat sau demonizat, liderul revoluției cubaneze a arătat cum lupta pentru independență și dreptate socială poate fi deturnată către dictatură și tiranie. A murit ultimul mare lider al Războiului Rece. Iar drumul Cubei în sens invers, către democrație și pluralism, va avea nevoie de proprii lideri și va fi la fel de lung și anevoios”, subliniază Geoană într-o declarație de presă.

Fidel Castro Ruz, președintele Cubei (1976-2008), a murit în noaptea de 25 noiembrie, la ora 22.29, potrivit unui anunț făcut de fratele său, actualul președinte, Raul Castro, într-o alocuțiune la televiziunea de stat. Fidel Castro Ruz s-a născut la 13 august 1926, la Biran, provincia Oriente.

A marcat istoria Americii Latine

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu apreciază că Fidel Castro a fost un personaj complex, contradictoriu din anumite puncte de vedere, care a marcat aproape jumătate de secol politica în America Latină și la nivel global.

„Castro a reprezentat, în egală măsură, o dezvoltare ideologică interesantă în America Latină, destul de larg împărtășită și astăzi în foarte multe state, de origine marxistă. Pe de altă parte — și dacă ar fi să ne amintim Criza rachetelor din 1962 și problemele generate în ceea ce privește politica internă — s-a comportat după parametrii tipici ai unui autocrat”, a declarat fostul șef al diplomației române, citat de Agerpres.

El a menționat că, „din foarte puncte de vedere, Castro rămâne un politician cu o reziliență extrem de mare la conducerea unui stat, cea mai mare dintre toți șefii de stat, mai puțin monarhii, a reprezentat, fie că ne place sau nu, un semnal extrem de important pentru zona Americii Latine și în orice caz în relațiile internaționale la nivel global”.

Fostul ministru de externe consideră că epoca „proliferării ideilor de extremă-stângă” nu se încheie odată cu moartea liderului cubanez.

„Din punctul de vedere al proliferării ideilor de extremă-stângă, marxiste, chiar troțkiste, nu cred că se încheie această epocă, îmbracă o altă formă această ideologie, dar, iarăși, dacă privim spre America Latină și spre unele țări din Asia, acest tip de gândire ideologică în construcția politică a unei țări este multiplicată astăzi. Sigur, într-o formă mai puțin dinamică, mai puțin activă în ceea ce privește lupta de clasă. Dar în ceea ce privește rădăcinile stângiste sunt evidente în comportamentul, atitudinea și politicile publice ale multor lideri din acea zonă”, a susținut Cristian Diaconescu.

Totodată, Cristian Diaconescu a afirmat că „în momentul în care președintele Barack Obama a decis resetarea relațiilor cu Cuba, evident că a dat semnalul unei alte epoci în planul relațiilor bilaterale”.

Amintirile lui Năstae cu Castro

„A murit, la 90 de ani, Fidel Castro. A avut un destin spectaculos și a marcat puternic destinul țării sale și pe cel al Americii Latine. În ultimii zece ani doar a supraviețuit. Înconjurat de mituri, de suferință, de speranțe. A fost martorul unui proces de tranziție și al victoriei împotriva hegemoniei americane. Victorie parțială pentru că victoria însăși va permite americanilor cucerirea ‘pașnică’ a fostului adversar. (…) A dispărut, cu el, generația marilor revoluționari latino-americani, ale căror discursuri aminteau de injustiție și hegemonie la nivel internațional, de distribuirea inegală a resurselor, de puterea marilor companii multinaționale. Unele din țările lor au fost ‘domesticite’ de marele capital, altele au experimentat formule autocratice, neviabile, ce au adus sărăcie și abuzuri interne”, a detaliat Năstase într-o postare pe blog.

Fostul premier a afirmat că l-a ascultat „pe viu”, în 1992, pe Fidel Castro.

„Am avut șansa de a-l asculta, pe viu, pe ‘comandantul șef’, la Rio de Janeiro, in 1992, la Conferința Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Mediu. A fost probabil cea mai importantă reuniune consacrată dezvoltării durabile din secolul 20, fiind adoptate, atunci, documente importante — Cartea Terrei, Agenda 21, Declarația privind pădurile sau cea referitoare la deșertificare. Fidel Castro a ținut acolo unul din celebrele sale discursuri — vreo patru ore, cred — îmbrăcat în cunoscuta sa uniformă militară. Am revăzut, pe YouTube, un fragment din acel discurs și l-am revăzut, în sală, pe George Bush ascultând discursul marelui său rival ideologic. (…) În urmă cu două zile, la dezbaterea de la Fundația Titulescu, a participat și ambasadoarea Cubei, care vorbea despre speranța unei relații bilaterale relansate. Ne întrebăm acum care va fi noul destin al Cubei, după moartea marelui său lider? Se va întoarce oare, în timp, Cuba la vremurile de dinainte de 1959?”, arată președintele Fundației Europene Titulescu.

 

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Drumul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți șoferi. E lung de 150 de kilometri și trebuie să stai cu piciorul pe frână: ”Din păcate, am auzit la știri că un cuplu a murit”
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești