Liderii UE îi cer Marii Britanii să garanteze drepturile imigranţilor europeni şi după Brexit

Într-un proiect de document, iderii Uniunii Europene îi vor cere Marii Britanii garantarea drepturilor imigranţilor europeni.

25 apr. 2017, 16:39
Liderii UE îi cer Marii Britanii să garanteze drepturile imigranţilor europeni şi după Brexit

Liderii Uniunii Europene vor insista ca Marea Britanie să le garanteze drepturile la rezidenţă permanentă imigranţilor din state membre UE ajunşi pe teritoriul britanic înainte de concretizarea Brexit, în anul 2019, arată un proiect de document european.

 Documentul de nouă pagini — care potrivit unor oficiali nu ar urma să suporte modificări semnificative înainte de adoptarea sa de către liderii UE, prevăzută pentru sâmbătă la Bruxelles — va stipula de asemenea că nu există nicio garanție că un viitor acord de comerț liber între Marea Britanie și Uniunea va asigura accesul la bloc al vastei industrii de servicii financiare britanice, potrivit Mediafax.

Proiectul prevede între altele ca toți expații europeni veniți în Marea Britanie, inclusiv cei ajunși în această țară în preziua Brexit-ului — prevăzut pentru 29 martie 2019, la miezul nopții — să beneficieze de aceleași drepturi. Surse diplomatice afirmă că o serie de state, cum este Polonia, care are 800.000 de cetățeni în Marea Britanie, se tem că guvernul de la Londra urmărește să le garanteze șederea doar celor veniți înainte de declanșarea Brexit-ului, luna trecută, sau chiar înainte de referendumul din iunie anul trecut privind ieșirea țării din blocul comunitar.

Citeşte şi Britanicii vor face un şoc după Brexit. Ce surpriză neplăcută le pregăteşte premierul May

Cei 27 de colegi ai șefei guvernului britanic Theresa May vor cere, totodată, ca Marea Britanie să-și achite contribuția la angajamentele financiare ale UE timp de doi ani după Brexit. Ei vor cere Londrei să plătească nu doar zecile de miliarde de euro corespunzătoare părții sale din angajamentele UE asumate înainte de Brexit, dar și cheltuielile prevăzute până la finele lui 2020 în baza actualului Cadru financiar multianual al Uniunii, convenit de Marea Britanie în 2014, potrivit Mediafax.

„Un acord financiar unic, care să includă și aspectele rezultatele din Cadrul financiar multianual, ar urma să asigure că Uniunea Europeană și Regatul Unit își respectă, amândouă, obligațiile rezultate din întreaga perioadă de apartenență a Marii Britanii la Uniune”, se arată în documentul consultat marți de Reuters.