Ana Pauker, scoasă de pe afişul unui simpozion cu tema „Femei celebre ale României Întregite, organizat de CJ Vaslui UPDATE

Fotografia liderului comunist Ana Pauker apare, alături de cele ale Reginei Maria, Anei Aslan, pe afişul unui simpozion organizat de Consiliul Judeţean şi de Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui, cu tema "Femei celebre ale României Întregite". Muzeul a decis modificarea afișului.

06 mart. 2019, 09:39

Gafa autorităţilor vasluiene a fost descoperită de istoricii Mădălin Hodor şi Andrei Cătălin Galiţă, de la CNSAS.

„Se apropie 8 martie şi Consiliul Judeţean Vaslui, sensibil cum îl ştiţi, s-a gândit sa organizeze , ei da, un „simpozion ştiinţific”. „Femei celebre ale României Intregite”. Frumos. În poza mare şi în centru Regina Maria, a doua din dreapta pe ultimul rând Ana Pauker. Ce-i drept, femeia a fost celebra. Pentru eforturile consecvente de a debarasa poporul roman de moştenirea primei”, scrie Hodor pe pagina de Facebook.

În opinia sa, acesta este „un nou exemplu al stadiului de retardare la care s-a ajuns în tratarea istoriei naţionale.

Ana Pauker s-a născut la Codăeşti, Vaslui, la data de 28 decembrie 1893 (potrivit actului de naştere nr.66/30 decembrie 1893) într-o familie de evrei români.

A fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, iar în 1947 a fost numită ministru de externe şi viceprim-ministru.

Managerul Muzeului Judeţean Vaslui, despre alăturarea fotografiilor Reginei Maria şi Anei Pauker: A fost o greşeală de editare pe afişul respectiv

Managerul Muzeului Judeţean Vaslui, Ramona Mocanu, a declarat, miercuri, că alăturarea fotografiilor Reginei Maria şi Anei Pauker pe un afiş care promova un simpozion a fost o greşeală de editare. Mocanu a precizat că alăturarea nu a fost voită şi nu s-a dorit crearea unei controverse.

„A fost o greşeală de editare pe afişul respectiv. Nimeni nu a dorit să provoace o controversă în ceea ce priveşte o anumită alăturare între Regina Maria şi controversata Ana Pauker. A fost doar o greşeală de editare. S-au confundat doar fotografiile. Era vorba despre actuala fotografie, Ştefania Mărăcineanu, femeia care a inventat radioactivitatea artificială. Fotografia s-a înlocuit”, a declarat, miercuri, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, managerul Muzeului Judeţean Vaslui, Ramona Mocanu.

Aceasta a explicat că a fost „o greşeală de editare, o greşeală evident nefericită, dar nu o alăturare voită care să deranjeze”.

La rândul său, istoricul Mădălin Hodor, cel care a descoperit gafa autorităţilor din Vaslui, a spus că explicaţie nu-l mulţumeşte, fiind „cel puţin stranie”, întrucât nu înţelege motivul pentru care exista într-un fişier pentru acel afiş fotografia Anei Pauker.

„Alăturarea este mai mult decât aberantă pentru că, practic, Ana Pauker a pus în practică o politică care a dus la anularea a tot ceea ce a făcut Regina Maria. Să o pui pe un afiş cu Romnia Întregită este absolut abominabil”, a declarat Mădălin Hodor, la Digi 24.

Muzeul Judeţean ‘Ştefan cel Mare’ Vaslui organizează, cu ocazia Zilei Femeii, Simpozionul ştiinţific ‘Femei celebre ale României Întregite’.

Evenimentul se va desfăşura pe parcursul a două zile, în sala ‘Ştefan cel Mare’ a Consiliului Judeţean Vaslui şi este înscris în programul ‘Centenarul Marii Uniri – 2019’ al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

‘De Ziua Femeii, ne propunem o dezbatere despre adevăratele modele feminine, care şi-au pus amprenta asupra istoriei ţării. Dorim să aducem în discuţie atât personalităţile feminine istorice care au schimbat destinul naţional, prin aportul adus la construirea României Mari, cât şi pe cele deschizătoare de drumuri în diverse domenii: ştiintifice, artistice şi culturale, care ne-au format identitatea şi au făcut cunoscută România în lume”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de reprezentanţii muzeului.