Liderul de la Kremlin, ironizat: Putin ar putea primi Premiul Charlemagne, ca ARTIZAN al INTEGRĂRII EUROPENE

Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea primi peste câţiva ani premiul Charlemagne, decernat artizanilor integrării europene, a afirmat ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble, făcând ironic aluzie la posibilitatea ca intervenţia Rusiei în Ucraina să determine statele blocului comunitar să acţioneze mai concertat, relatează AFP.

01 sept. 2014, 20:28
Liderul de la Kremlin, ironizat: Putin ar putea primi Premiul Charlemagne, ca ARTIZAN al INTEGRĂRII EUROPENE

‘Trebuie să progresăm cu instrumentele pe care le avem la dispoziţie’, a spus oficialul german în timpul unui discurs despre Europa susţinut luni la Berlin. ‘Probabil că Putin ne va ajuta şi atunci în câţiva ani el va primi premiul Charlemagne’, a adăugat Schauble, un european convins, dar cunoscut de asemenea prin umorul său şi prin ieşirile verbale mai puţin diplomatice.

Începând din anul 1950, premiul Charlemagne este decernat anual de oraşul Aix-la-Chapelle unei personalităţi ce s-a remarcat prin merite deosebite în construcţia europeană. Anul acesta laureatul a fost Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European. Printre cei distinşi în trecut se numără François Mitterrand şi Helmut Kohl, dar şi fostul preşedinte american Bill Clinton.

Dincolo de aspectul ironic, aluzia lui Wolfgang Schauble readuce în atenţie dificultăţile statelor Uniunii Europene de a adopta în comun o poziţie fermă faţă de acţiunile Rusiei în Ucraina. Interesele economice, reflectate în special în dependenţa faţă de gazele ruseşti şi în accesul pe imensa piaţă a Rusiei, au împiedicat adoptarea unor sancţiuni extinse cu caracter economic, de teama represaliilor de aceeaşi natură ale Moscovei.

Citeşte şi Rusia A PUS CAPĂT parteneriatului cu Europa

Aceasta din urmă a instituit un embargou asupra produselor agroalimentare occidentale după ce UE a decis la 29 iulie blocarea accesului unor bănci şi companii ruse pe pieţele financiare europene şi interzicerea furnizării de arme şi tehnologii sensibile, sancţiuni cu caracter asemănător fiind adoptate şi de state din afara UE, precum SUA, Canada sau Norvegia, şi ele vizate de represaliile Rusiei.

În urma relatărilor privind intervenţia directă a unor trupe ale armatei ruse în conflictul din estul separatist al Ucrainei, Consiliul European reunit sâmbătă a anunţat că în termen de o săptămână vor fi elaborate noi propuneri de sancţiuni împotriva Rusiei, o decizie privind adoptarea lor urmând să fie luată ‘în funcţie de evoluţia situaţiei’ din Ucraina, după cum a declarat Herman van Rompuy


loading...