Liderul de la Phenian a anunţat că acordă PRIORITATE ABSOLUTĂ creşterii nivelului de trai al poporului

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a făcut din creșterea nivelului de trai al conaționalilor săi "o prioritate absolută", în timpul alocuțiunii de vineri, susținută cu ocazia Noului An, și în care a evitat orice fel de referire la ambițiile nucleare ale Phenianului.

01 ian. 2016, 11:39

Retorica belicoasă obișnuită a liderului nord-coreean nu a lipsit cu totul din intervenția sa televizată, care a durat 30 de minute. Dar principalul său mesaj a fost acela că este nevoie de dezvoltare economică, într-o țară în faliment, comentează France Presse.

„Printre milioanele de sarcini pentru națiune, Partidul Muncitorilor din Coreea are drept prioritate absolută creșterea nivelului de trai” al populației, a spus Kim. „Trebuie să provocăm o reluare a dezvoltării economice”, a adăugat liderul de la Phenian. Alocuțiunile lui Kim din anii trecuți conțineau apeluri similare. Însă, ca de obicei, Kim nu a oferit detalii în legătură cu modul în care dorește să-și atingă obiectivele.

În ceea ce privește relațiile cu Sudul, Kim s-a declarat deschis discuțiilor, avertizând totodată Seulul cu privire la orice inițiativă care ar putea pune sub semnul întrebării acordul intercoreean care a permis în august evitarea unei confruntări armate. El a insistat din nou pe amenințarea pe care o reprezintă în opinia sa manevrele militare anuale ale Coreii de Sud cu Statele Unite ale Americii.


Liderul nord-coreean nu a făcut nicio referire explicită la programul nuclear al țării sale, dar a subliniat importanța „de a dezvolta mijloace mai variate de atac militar”. În schimb, Kim a anunțat că executivul pregătește organizarea unui congres al Partidului Muncitorilor, în perioada mai-octombrie, primul de acest fel în 36 de ani. Potrivit Kyodo, este de așteptat ca la acest congres Kim să prezinte noi politici și o nouă serie de înalte oficialități.

Îmbrăcat într-un costum negru în stilul Mao, Kim Jong-Un, cu ochelarii pe nas, și-a pronunțat discursul — întrerupt periodic de ropote de aplauze, cel mai probabil înregistrate, dat fiind că în imaginile difuzate de televiziunea de stat KCTV nu părea să fi avut și public — din spatele unui pupitru de lemn, în clădirea comitetului central al partidului unic din Phenian.

Discursul din acest an a fost al patrulea și, spre deosebire de mesajele precedente, care au fost transmise dimineața, acesta a fost difuzat la prânz, menționează Kyodo. Mesajul televizat din 2013 al lui Kim a fost primul în aproape două decenii transmis de un lider nord-coreean. Defunctul său tată, Kim Jong Il, nu s-a adresat poporului de Anul Nou prin intermediul televiziunii în timpul celor 17 ani cât a condus țara. În schimb, Kim Jong Il scria un editorial pe teme politice și sociale pe care îl preluau toate ziarele importante din țară.