Liderul neonaziştilor din Grecia a pledat „nevinovat” în procesul Partidului Zori Aurii

Liderul Partidului Zori Aurii, Nikos Michaloliakos, care a compărut miercuri în boxa acuzaţilor pentru prima oară după mai bine de patru ani de la începutul procesului acestui partid neonazist grec, a ”pledat nevinovat”.

06 nov. 2019, 18:45
Liderul neonaziştilor din Grecia a pledat „nevinovat” în procesul Partidului Zori Aurii

”Vreau să pledez nevinovat, (acest proces) este un complot politic ce are ca ţintă partidul”, a declarat acest bărbat, în vârstă de 61 de ani, acuzat mai ales de ”conducerea şi constituirea unei organizaţii criminale”.

El este acuzat, de asemenea, de ”instigare morală” în asasinarea rapperului antifascist Pavlos Fyssas, la vârsta de 34 de ani, înjunghiat în 2013, în apropiere de Atena, de către un membru alpartidului.

 Acest incident a declanşat urmărirea penală a 69 de persoane, între care şi liderul Zorilor Aurii şi aproxmativ 20 de foşti deputaţi sau membri ai partidului, potrivit news.ro.

Citeşte şi Parlamentul grec suspendă ajutorul de stat acordat partidului neonazist Zori Aurii

”Nu există nicio organizaţie criminală”, iar ”noi suntem naţionalişti şi nu neonazişti”, a subliniat Nikos Michaloliakos, respingând aceste acuzaţii, la fel ca majoritatea foştilor deputaţi şi cadre ale partidului.

Potrivit părţii civile, piese de condamnare şi mărturii au demonstrat ”organizarea ierarhică” a partidului şi înfiinţarea ”unor miliţii” – grupuri de bărbaţi în negru, purtând simboluri similare zavasticii străbăteau străzile din Atena, mai ales în perioada de vârf a crizei (2010-2013) din Grecia, bătând crunt cu lovituri de picioare sau bare de fier imigraţi şi opozanţi politici, potrivit news.ro.

”Nu au existat miliţii”, i-a răspuns sec miercuri Nikos Michaloliakos preşedintei completului penal.

La intrarea sa în sala înţesată, miercuri, el a fost huiduit de zeci de simpatizanţi de stânga şi ai mişcării antifasciste, dar şi de către mama lui Pavlos Fyssas, Magda, prezentă la majoritatea audierilor de la începutul acestui proces, în aprilie 2015.


loading...
Partenerii noștri