Liderul separatist de la Tiraspol respinge discuţiile privind federalizarea Republicii Moldova

Liderul regimului prorus din Transnistria, Vadim Krasnoselski, a respins posibilitatea unor negocieri politice despre o eventuală reintegrare a regiunii în baza federalizării Republicii Moldova, variantă avansată de către preşedintele moldovean Igor Dodon, relatează site-ul Radio Chişinău.

18 nov. 2017, 14:21
Liderul separatist de la Tiraspol respinge discuţiile privind federalizarea Republicii Moldova

„În baza Constituţiei Transnistriei, orice dialog politic este exclus. Nimeni nu are dreptul să vorbească despre o reglementare politică astăzi. Dodon, de altfel, şi-a schimbat de patru ori poziţia. Mai întâi a vorbit despre o federaţie, după asta despre o autonomie, pe urmă despre un statut special şi acum, din nou, despre federaţie. Noi ce-ar trebui să punem la bază? În fond, dacă vorbim despre o reglementare politică, noi trebuie să implementăm sistemele legale ale celor două părţi, iar asta este imposibil”, a spus Krasnoselski, potrivit MEDIAFAX.

Liderul de la Tiraspol a subliniat că Republica Moldova este un stat unitar, reglementarea politică în baza unei federaţii fiind astfel imposibilă. Vadim Krasnoselski a mai spus că în Transnistria este aplicată legislaţia după modelul rusesc, în timp ce pe malul drept al Nistrului – după modelul românesc.

Recent, preşedintele moldovean Igor Dodon s-a pronunţat pentru reglementarea conflictului din Transnistria prin federalizare şi împotriva unei posibile uniri cu România.

În vederea soluţionării conflictului transnistrean, au fost demarate discuţii de pace în format 5+2, care presupun participarea Republicii Moldova, Transnistriei, OSCE, Rusiei, Ucrainei şi observatorilor din partea SUA şi UE.

Regiunea separatistă Transnistria şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova în 1990, justificând decizia cu frica unei posibile reunificări a Republicii Moldova cu România.