Liga Arabă cere de urgenţă o strategie pentru ajutor militar acordat Libiei în lupta cu Statul Islamic

Liga Arabă a făcut apel marți la instituirea de urgență a unei strategii arabe pentru a ajuta militar guvernul libian să lupte împotriva jihadiștilor Statului Islamic (SI), fără însă a anunța lansarea de atacuri aeriene, relatează AFP, citată de Agerpres.

18 aug. 2015, 16:22
Liga Arabă cere de urgenţă o strategie pentru ajutor militar acordat Libiei în lupta cu Statul Islamic

Organizația panarabă, cu sediul la Cairo, a făcut acest apel după o reuniune extraordinară organizată pentru a se dezbate solicitarea guvernului libian recunoscut de comunitatea internațională ‘pentru adoptarea de măsuri pentru a face față avansului Statului Islamic’ în Libia.

Guvernul libian le-a cerut țărilor arabe să ‘lanseze atacuri aeriene țintite împotriva pozițiilor SI din Sirte’, în condițiile în care autoritățile libiene ‘nu pot face față avansului SI din cauza embargoului asupra armelor impus armatei’ de către ONU din 2011, potrivit Agerpes.

‘Securitatea națională libiană este securitatea națională arabă. Libia suferă și forțele aeriene libiene nu sunt capabile să lanseze lovituri împotriva SI în Sirte’, a declarat șeful diplomației libiene Mohamed Al-Dairy în deschiderea reuniunii de la Cairo.

Citeşte şi Alertă pe continent: Statul Islamic se INFILTREAZĂ în Europa. Jihadiştii ar putea veni prin LIBIA

‘Liga Arabă consideră că, având în vedere dificultatea situației, este nevoie de instituirea rapidă a unei strategii arabe care prevede asistență militară pentru Libia’, a afirmat Liga Arabă într-un comunicat.

AFP reamintește că Egiptul și Emiratele Arabe Unite au lansat în ultimii doi ani un număr limitat de atacuri aeriene în Libia împotriva pozițiilor SI și a altor miliții islamiste.