Liga Nordului vrea să devină principalul partid de dreapta din Italia: „Nu imigraţiei, nu moscheilor!”

Liga Nordului din Italia, partid regionalist şi antiimigraţionist, doreşte să devină principala mişcare a dreptei italiene, înaintea formaţiunii politice a lui Silvio Berlusconi, Forza Italia, şi să atragă electorat de la alte partide, a declarat liderul său, Matteo Salvini, într-un interviu, relatează marţi AFP.

04 nov. 2014, 16:23
Liga Nordului vrea să devină principalul partid de dreapta din Italia: „Nu imigraţiei, nu moscheilor!”

Liga Nordului vrea să devină principalul partid de dreapta din Italia.

”Vrem să avem majoritatea în Italia, o creştere cu două puncte nu mă interesează. Ne pregătim pentru viitor. După acest guvern nu va fi potopul, ci reconstrucţia”, a declarat Salvini în ediţia de marţi a cotidianului Libero (de dreapta).

Evocată un timp, ideea referitoare la o ”Ligă a popoarelor”, care să cuprindă membri şi partizani din sudul ţării, pare abandonată în favoarea unei mişcări axate pe persoana lui Salvini.

”Acolo unde nu există Liga, o nouă mişcare ar putea apărea în jurul secretarului Ligii şi a ‘cartei sale a valorilor’ ”, a spus el.

”Carta valorilor” are verigi foarte largi şi vizează un potenţial electorat atât de dreapta, cât şi de stânga, sau contestatar.

” ‘Nu’ imigraţiei, ‘nu’ moscheilor şi o reducere drastică a impozitelor. Apoi un ‘nu’ ferm acestei Europe, care este de stânga. Trebuie să respectăm suveranitatea noastră naţională şi monetară”, a afirmat Salvini, care militează pentru ieşirea ţării sale din zona euro.

Matteo Salvini (41 de ani) este secretarul federal al Ligii Nordului din decembrie 2013 după ce l-a învins la alegerile primare ale partidului pe Umberto Bossi, fondatorul formaţiunii politice.

Cuprinsă de scandaluri în 2012, Liga Nordului, care a obţinut 10 % din voturi la apogeul său, n-a întrunit decât 4 % la legislativele din februarie 2013, ajungând însă la scorul de 6,2 % la alegerile europene din mai 2014.