Ligia Deca se confruntă cu „o mică revoltă” a angajaţilor din Educaţie cărora nu le-au crescut salariile: ” Va trebui să găsim o soluţie echitabilă pentru toate categoriile”

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ de la 1 ianuarie 2024. Potrivit acestuia, cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori) cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).

14 feb. 2024, 11:34
Ligia Deca se confruntă cu „o mică revoltă” a angajaţilor din Educaţie cărora nu le-au crescut salariile: ” Va trebui să găsim o soluţie echitabilă pentru toate categoriile”

Din 14 februarie profesorii și angajații din Învățământ primesc salariile majorate de la 1 ianuarie 2024. Salariul de bază al unui director va fi de minim 10.590 lei. În timp ce în septembrie anul trecut, un inspector grad principal din Minister câștiga 8.295 de lei brut, plus 5% majorarea adoptată pentru toți bugetarii, asta înseamnă 8.709 de lei brut.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că angajații din Ministerul Educației care au funcții de conducere sunt nemulțumiți de faptul că ei nu pot primi majorările salariale care se vor aplica de miercuri, 14 februarie, directorilor și directorilor adjuncți de școli, grădinițe și personalului din funcții de conducere, cum ar fi contabili șefi sau alți șefi de departamente.

Potrivit grilelor stabilite cu sindicatele și publicate în Monitorul Oficial pe 18 ianuarie, și care se vor aplica din 14 februarie, un director are un salariu de bază minim de 10.590 lei și un salariu de bază maxim de 11.242 lei, diferența între acestea fiind de 652 lei, iar în luna iunie 2024 este un salariu de bază minim de 11.260 lei și un salariu de bază maxim de 11.812 lei, diferența între acestea fiind de 552 lei”, se arată în nota de fundamentare.

În octombrie anul trecut, liderul de sindicat Marius Nistor atrăgea atenția într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro, că angajații cu funcții de conducere din Ministerul Educației pleacă din minister, nemulțumiți de salarii.

“Inspectorii din minister pleacă pe capete, specialiștii din minister pleacă pe capete, se întorc în școli. Ca angajat al Ministerul Educației câștigi mai puțin decât dacă ai lucra la nivelul inspectoratului școlar sau într-o școală”, spunea Marius Nistor.

Citeşte şi: Proiectul de Statut al Elevului. Suspendarea, limitată la cinci zile lucrătoare! Care este sancţiunea maximă într-un an şcolar

Întrebată de un inspector şcolar dacă Ministerul Educaţiei are în vedere rezolvarea acestei probleme, Ligia Deca a răspuns: „Eu cred că va trebui să găsim o soluție echitabilă pentru toate categoriile de persoane care lucrează în sistemul educațional, inclusiv pentru inspectori, dar aș ține doar să notez un lucru aici. Noi când am crescut salariile pentru personalul de conducere, am crescut salariile și pentru instituțiile din subordinea și în coordonarea Ministerului Educației, inclusiv inspectorate.

Există o creștere salarială peste creșterea medie din sistemul public pentru inspectori. De ce menționez asta? Că eu am o mini-revoltă la mine în minister, pentru că ea nu se aplică și personalului din minister și… cumva, am spus și colegului de la sindicat, încercăm să o luăm într-o ordine de priorități.

Știu că este urgentă și partea de navetă, însă pentru noi a fost prioritar: să ne asigurăm că, așa cum s-a promis după protestele personalului din învățământ, avem creșterile salariale pe care cadrele didactice le merită, că avem grile gata pentru Ministerul Muncii, că rezolvăm problemele generate de modificările pe zona fiscal-bugetară, care nu se potriveau musai cu specificul nostru din învățământ, adică indemnizație de hrană, vouchere, sporul de doctorat, că și acesta a apărut recent, după aceea mergem către celelalte subiecte. Vor mai trebui făcute o serie de ajustări.

Să știți că discuția vizavi de cine trebuie să asigure naveta nu e una tranșată, adică în continuare există un dialog între administrația centrală și administrația locală apropo de cine preia această chestiune, pentru că nu e o sumă mică.

Vorbim despre sute de mii de oameni și potențial de acolo, pentru că nu știm la modul real câte persoane din sistemul de învățământ ar trebui să deconteze naveta, pentru că la nivel local uneori s-a decontat, alte ori nu s-a decontat, nu ai evaluare a solicitării, a nevoii. Vorbim despre niște sume care sunt greu de prins într-un buget dependent de un deficit bugetar, cu un plafon ambițios anul acesta. Așa că vă promit că fac tot ce pot să rezolvăm și restul inechităților, pentru că îmi dau seama că asta face parte din categoria inechităților, însă doar voiam să reamintesc că nu suntem într-o perioadă în care angajații din inspectorate nu au beneficiat deja de niște creșteri salariale”.

Citeşte şi: Vești proaste pentru elevi! Profesorii ar putea confisca telefoanele mobile în timpul orelor