Ligia Deca, anunţ despre greutatea ghiozdanelor. Ce se întâmplă în 5.000 de şcoli

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a explicat, luni, la Timişoara, că elevii nu vor mai fi nevoiţi să îşi care ghiozdanele grele deoarece prin PNRR peste 5.000 de şcoli vor fi dotate cu echipamente electronice şi dulăpioare.

09 oct. 2023, 12:35
Ligia Deca, anunţ despre greutatea ghiozdanelor. Ce se întâmplă în 5.000 de şcoli
Sorin Cîmpeanu, anunţul care îi va bucura pe elevi: Greutatea ghiozdanului va scădea prin introducerea manualelor digitale

Ligia Deca susţine că avem peste 5.000 de şcoli care vor avea dotări ca urmare a investiţiilor din PNRR, astfel că elevii ar trebui să aibă ghiozdane mai uşoare.

”Apropo de greutatea ghiozdanelor, aici sunt soluţii. Prin PNRR s-au dotat toate sălile de clase cu echipamente digitale, avem laboratoare de ştiinţe, avem un site pe care avem toate manualele şcolare în format electronic şi unele dintre ele interactiv. Deci ar exista posibilitatea ca elevii, pe echipamentele digitale pe care le au deja în clasă, să urmărească lecţiile fără să mai fie nevoie să care manualele pentru toate disciplinele din ziua respectivă. De asemenea, în şcolile unde s-au făcut dotări în săli sau se vor face în acest an şcolar, pentru că avem peste 5.000 de şcoli care vor avea dotări ca urmare a investiţiilor din PNRR, pot exista dulăpioare unde să îşi poată lăsa manualele sau caietele de lucru în aşa fel încât să nu trebuiască să le ducă acasă în fiecare zi”, a declarat Ligia Deca.

Burse școlare 2023. Motivele care pot duce la pierderea ajutorului financiar

Întrebată ce notă dă învăţământului din România, Ligia Deca a răspuns că nu poate pune o nouă unui sistem, dar că ” putem avea o evaluare individuală a situaţiei în fiecare şcoală”.

”În ceea ce priveşte notele acordate sistemului, nu cred că putem avea o notă pe sistem, cred că putem avea o evaluare individuală a situaţiei în fiecare şcoală. Este un efort care se desfăşoară pe o perioadă mai lungă: avem în PNRR 100.000 de cadre didactice formate pentru a creşte nivelul de competenţă digitală. Deci lucrurile se schimbă, sigur, poate mai încet decât ne-am dori noi toţi cei care avem copii în şcoală, însă există soluţii şi pentru abordarea mai pe lucrurile esenţiale a programelor şi a disciplinelor şcolare şi pentru ce înseamnă încărcarea din punct de vedere fizic a ghiozdanelor. Trebuie doar să ne propunem să facem o schimbare în bine”, a mai spus Ligia Deca.

Legea Invatamantului: ghiozdanul elevilor NU trebuie sa aiba mai mult de 10% din greutatea copiilor

Ghiozdanul scolarilor ar trebui sa aiba maxim 10% din greutatea lor corporala, iar scolile vo fi obligate sa asigure spatii speciale pentru depozitarea rechizitelor. „Periodic, in spatiul public apar discutii justificate privind greutatea ghiozdanelor elevilor, mai ales in cazul celor incadrati in clasele primare si gimnaziale. Este evident ca greutatea ghiozdanelor nu este adaptata capacitatii de efort fizic corespunzatoare varstei copiilor si tinerilor si creste riscul aparitiei deformarilor de coloana vertebrala.

Prima didactică 2023. Profesorii pot să-şi ia ce vor de 450 de lei. Cardurile se alimentează începând cu luna octombrie
Pe termen lung, specialistii sustin ca se poate ajunge pana la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator si chiar a sistemului nervos. Pentru a-i proteja pe elevi, tot mai multe scoli au decis sa achizitioneze dulapuri, pentru ca fiecare copil sa isi poata depozita materialele necesare activitatii scolare zilnice (carti, caiete, culegeri, echipament sportiv), dar acestea sunt mai degraba exceptia si nu regula. De exemplu, un elev de clasa primara poate avea un ghiozdan cu o greutate cuprinsa intre 4 si 7 kg in conditiile in care greutatea maxima recomandata pentru un copil de 7-11 ani nu ar trebui sa depaseasca 2,5 – 3 kg.

Potrivit unor studii realizate recent, greutatea ghiozdanului nu trebuie sa fie mai mare de 8,2%-10% din greutatea corporala a copilului. Uneori, din dorinta ca elevii sa fie pregatiti suplimentar si temeinic la toate materiile studiate la scoala, acestia sunt „incarcati” cu numeroase carti, culegeri, caiete speciale pe care sunt obligati sa le poarte in ghiozdane”, se precizeaza in Expunerea de Motive a legii initiate de Ovidiu Raetchi, deputat PNL.

Proropunerea legislativa prevede amendarea Legii Educatiei Nationale prin introducerea unui nou articol, astfel incat „volumul si greutatea manualelor, rechizitelor si a altor materiale necesare in procesul didactic, transportate zilnic de elevi la scoala si de ia scoala, vor fi adaptate capacitatii de efort fizic a elevilor iar greutatea acestora nu va depasi 10% din greutatea corporala a elevului”. In acest sens, unitatile didactice de invatamant preuniversitar trebuie sa asigure fiecarui elev in parte spatii speciale, cu acces individual, pentru depozitarea manualelor, rechizitelor si a altor auxiliare didactice, inclusiv in afara orelor didactice.

De asemenea, initiativa legislativa stipuleaza ca „in cazul in care necesarul de materiale didactice, conform orarului, suprasolicita capacitatea de efort fizic a elevilor, in conformitate cu prevederile alin. (1), unitatile de invatamant preuniversitar trebuie sa asigure cadrelor didactice posibilitatile tehnice necesare pentru transmiterea fizica si/ sau electronica – prin intermediul Platformei scolare de e-learning – a sectiunilor din manuale sau a altor materiale didactice necesare studiului individual sau efectuarii lectiilor in afara orelor didactice”.