Limba română „este foarte probabil” să fie probă separată, cu gramatică la Bacalaureat. Declaraţie de ultima oră a ministrului Educaţiei

Limba română are toate şansele să rămână probă separată la Bacalaureat. Informaţia a fost furnizată chiar de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, asta după ce săptămâna trecută Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, anunţa că la consultările cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei au căzut de acord ca Limba română să rămână probă separată la Bac.

17 aug. 2022, 08:50
Limba română „este foarte probabil” să fie probă separată, cu gramatică la Bacalaureat. Declaraţie de ultima oră a ministrului Educaţiei

Limba română va fi probă separată la Bacalaureatul din anul 2027, când ar urma să intre în vigoare noua legea a educaţiei, și va cuprinde și partea de gramatică, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„În zilele de 23 și 24 august vor fi cele mai mari dezbateri publice pe marginea proiectelor legilor învățământului preuniversitar și învățământului superior. (… ) Despre ceea ce s-a întâmplat până acum, am reținut multe propuneri de îmbunătățiri ale proiectului de lege. În urma discuțiilor avute cu cei implicați, este foarte probabil ca varianta finală a proiectului de lege care să ajungă în guvern să cuprindă un examen de Bacalaureat 2027 la care proba de limba și literatura română, inclusiv gramatică, să fie probă scrisă de sine stătătoare.

Este una din îmbunătățirile aduse pe parcurs, sunt multe altele care vor fi făcute publice după o centralizare”, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la Aeroportul Otopeni unde a întâmpinat lotul de elevi români olimpici internaționali la Informatică, întorși de la competiția din Indonezia unde toți patru au obținut medalii, potrivit Edupedu.ro.

Proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei pentru modificarea legilor educaţiei prevedea ca din 2027 absolvenţii de liceu să susţină o singură probă scrisă de evaluarea competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun, care să constea în evaluarea competenţelor generale la Limba şi literatura română, la Matematică, Ştiinţe, Istorie şi Geografie şi ştiinţe socio-umane.

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, anunţa săptămâna trecută că, după consultări cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, ca Limba şi Literatura română să fie probă separată la BAC.

4 ore de dezbatere, 105 amendamente. Clar că nu au fost toate dezbătute, dar noi am solicitat două puncte principale:

*Admiterea la Colegii, am solicitat anularea.

*BAC-ul – Limba și literatura română – probă separată. Aici ne-am înțeles. Mai rămâne în discuție proba profilului să devină obligatorie„, a anunţat Iulian Cristache pe Facebook.