Limbaj vulgar în emisiunile matinale de la Guerrilla, Kiss FM şi Radio Zu

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis joi să transmită scrisori de atenţionare posturilor Radio Guerrilla, Kiss FM şi Radio Zu, pentru că în emisiunile lor matinale a fost folosit un limbaj vulgar, fapt care încalcă legislaţia audiovizualului privind protecţia minorilor.

18 apr. 2013, 12:04
Limbaj vulgar în emisiunile matinale de la Guerrilla, Kiss FM şi Radio Zu

CNA a monitorizat, în perioada 1 februarie – 31 martie, programele matinale difuzate de posturile Radio Guerrilla, Kiss FM, Radio Zu, Radio 21, Pro FM şi Europa FM.

Membrii Consiliului au constatat că posturile Radio Guerrilla, Kiss FM şi Radio Zu au încălcat legislaţia audiovizualului privind protecţia minorilor.

Astfel, în emisiunea „Guerrilla de dimineaţă” transmisă la Radio Guerrilla pe 7 februarie, a fost difuzat un material înregistrat, în care, la întrebarea pusă de reporter unui cetăţean – „Ce v-a impresionat din Biblie?” -, persoana întrebată a dat un răspuns în care a folosit, la un moment dat, un limbaj vulgar. Difuzarea reportajului a fost oprită, însă o parte a limbajului vulgar a putut fi auzită pe post.

În emisiunea „Cronica cârcotaşilor” transmisă pe 21 februarie la Kiss FM, a fost difuzată piesa muzicală „Ce mult te-am iubit, Paraschivo” a lui Mihai Mărgineanu, care cuprinde şi versuri cu un limbaj vulgar.

Pe de altă parte, în emisiunile „Morning Zu” difuzate la Radio Zu pe 1, 11 şi 20 februarie, în cadrul unor scenete, prezentatorul Daniel Buzdugan a folosit un limbaj licenţios.

Astfel, Narcisa Iorga, membru al CNA, a propus, în şedinţa de joi, să fie transmise scrisori de atenţionare posturilor Radio Guerrilla, Kiss FM şi Radio Zu. Iorga a propus doar atenţionarea acestor posturi de radio, deoarece „abaterile nu sunt multe”. „Cred însă că este bine ca radiourile să ştie că în continuare că sunt monitorizate şi că abaterile de la legislaţia privind protecţia minorilor sunt în continuare monitorizate”, a mai spus Iorga.

Ea şi-a fundamentat propunerea pe articolul 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”.

Propunerea Narcisei Iorga a fost adoptată în unanimitate de membrii CNA.

Pe de altă parte, în perioada monitorizată, CNA nu a constatat încălcări ale legislaţiei audiovizualului în programele matinale difuzate de Radio 21, Pro FM şi Europa FM.