Limită de 3.000 de euro în conturi? Plafonul nu se aplică conturilor tradiționale, ci portofelelor digitale dezvoltate de Banca Centrală Europeană (BCE)

Anunțul privind implementarea euro digital a generat îngrijorări, în special în legătură cu presupusa limitare a conturilor bancare tradiționale la 3.000 de euro, scriu editorii de la news18.ro. Această informație s-a răspândit rapid, dar, în realitate, este rezultatul unei interpretări eronate a modului în care va funcționa monedă digitală. Limita respectivă nu se aplică conturilor curente obișnuite, ci doar portofelelor digitale dezvoltate de Banca Centrală Europeană (BCE), care urmează să sprijine implementarea euro digital.
Mircea Filipescu
30 mart. 2025, 10:28
Limită de 3.000 de euro în conturi? Plafonul nu se aplică conturilor tradiționale, ci portofelelor digitale dezvoltate de Banca Centrală Europeană (BCE)

Euro digital este o monedă virtuală emisă de BCE, destinată să coexiste cu numerarul și cu depozitele bancare tradiționale. În teorie, scopul acestei monede nu este de a înlocui banii lichizi sau conturile bancare clasice, ci de a oferi o alternativă electronică de plată, facilitând astfel tranzacțiile într-un mediu digitalizat.

În cadrul acestei inițiative, BCE își propune să creeze un sistem mai rapid și mai sigur de plăți pentru cetățeni și companii, menținând, totodată, stabilitatea financiară și integritatea sistemului bancar european.

Citește și: Se schimbă banii, virarea salariilor şi plata la supermarket se vor face în euro. Când va fi adoptată moneda digitală

Plafonul de 3.000 de euro pentru portofelele digitale emise de BCE – stârnește controverse

Potrivit oficialilor, această restricție are scopul de a preveni o migrare masivă a depozitelor bancare către BCE, ceea ce ar putea destabiliza băncile comerciale. Astfel, limitarea portofelelor digitale este văzută ca o măsură necesară pentru menținerea echilibrului între sistemul bancar tradițional și cel digital, în condițiile în care există riscuri legate de centralizarea fondurilor în cadrul BCE.

Totuși, această limitare nu se aplică conturilor bancare tradiționale. De fapt, din punct de vedere legal, nu există o bază pentru impunerea unor restricții asupra conturilor curente obișnuite, iar orice decizie de acest gen ar presupune un proces legislativ detaliat, cu aprobări și dezbateri atât la nivel național, cât și european. În plus, nu a fost propusă nici o impozitare suplimentară pentru conturile bancare ca urmare a introducerii euro digital.

Deși există îngrijorări legate de impactul pe care euro digital îl va avea asupra băncilor comerciale și asupra reglementărilor viitoare, autoritățile au subliniat că noile măsuri sunt încă în faza de dezvoltare și pot suferi modificări.

Pe de altă parte, autoritățile europene susțin că euro digital va fi sigur și eficient pentru utilizatori, dar acest sistem ridică întrebări legate de confidențialitatea tranzacțiilor și de posibilele restricții asupra utilizatorilor.

Întrucât euro digital va fi emis și reglementat de BCE, se pune problema unui control centralizat asupra sistemului de plăți, ceea ce ar putea pune în pericol anonimatul și libertatea individuală a cetățenilor în privința tranzacțiilor financiare.

În plus, pentru consumatori, lansarea acestei monede nu va modifica imediat modul de utilizare a conturilor bancare tradiționale. Acestea vor continua să funcționeze ca până acum, iar plățile și transferurile vor rămâne la fel.

De asemenea, nu există o dată fixă pentru implementarea euro digital, dar estimările arată că acest sistem ar putea deveni operațional undeva începând cu 2027.

Implementarea va fi graduală, iar tranziția către o monedă digitală europeană nu va fi un proces rapid.

Deși oficialii sunt încrezători că euro digital va aduce beneficii economice, există încă multe incertitudini privind modul în care va afecta economia europeană și libertățile economice ale cetățenilor. În plus, este încă neclar cum vor interacționa băncile comerciale cu euro digital și care vor fi reglementările viitoare care ar putea limita sau modifica funcționarea acestora.

În concluzie, deși euro digital va aduce cu siguranță schimbări semnificative în peisajul financiar european, nu trebuie să fie privit ca o amenințare la adresa conturilor bancare tradiționale sau a drepturilor financiare ale cetățenilor.

Limitările privind portofelele digitale vor fi aplicate doar într-un context specific și vor avea rolul de a proteja stabilitatea sistemului bancar. În final, impactul real al acestei monede digitale va depinde de reglementările viitoare și de deciziile autorităților europene, iar tranziția către acest sistem va necesita adaptarea continuă a tuturor părților implicate.

Citește și: Euro se prăbușește! Cel mai slab nivel din ultimele trei săptămâni. Anunţul BNR despre leul românesc

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri