Limita maximă a daunelor-interese pe care le plătesc operatorii feroviari călătorilor a fost majorată

Limita maximă a daunelor-interese pe care trebuie să le plătească operatorii feroviari pentru fiecare călător pe reţeaua căilor ferate din România a fost majorată la 190.000 de euro, potrivit unei Ordonanţe adoptate joi de Guvern, ce modifică OG nr.7/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind transportul pe căile ferate din România.

28 aug. 2014, 14:37
Limita maximă a daunelor-interese pe care le plătesc operatorii feroviari călătorilor a fost majorată

„Prin Ordonanţa adoptată de Guvern se armonizează legislaţia naţională cu cea europeană, majorându-se limita maximă a echivalentului în lei a daunelor-interese pe care trebuie să le plătească operatorii feroviari, de la 75.000 euro la 190.000 euro, pentru fiecare călător pe reţeaua căilor ferate din România”, se arată într-un comunicat al biroului de presă al Executivului.

Potrivit Ordonanţei 7/2005 pentru aprobarea Regulamentului de transport pe căile ferate din România, în cazul rănirii călătorilor, daunele-interese cuprind cheltuielile necesare, în special cele pentru tratament şi pentru transport, şi repararea prejudiciului cauzat fie prin incapacitatea de muncă totală sau parţială, fie prin sporirea trebuinţelor.

În caz de deces al călătorului, daunele-interese cuprind cheltuielile necesare ca urmare a decesului, în special cele pentru transportul cadavrului, pentru înmormântare sau pentru incinerare. De asemenea, dacă, în urma decesului, rămân lipsite de susţinător persoane faţă de care călătorul avea sau ar fi avut în viitor obligaţia de întreţinere în virtutea legii, aceste persoane au dreptul să primească o indemnizaţie sau o rentă, după caz, pentru această pierdere.

Citeşte şi România, printre ultimele ţări din Europa la călătoriile cu trenul. Află cine este pe primul loc