LISTA celor mai mari despăgubiri ANRP. Ginerele lui Băsescu şi nepotul lui Gigi Becali, în TOP 30

ANRP a dat publicităţii Lista dosarelor de despăgubire soluţionate prin emiterea titlului de despăgubire - primele 30 de poziţii. Printre cei care au primit titluri de despăgubire şi care se află în Top 30, să numără ginerele lui Traian Băsescu, avocatul Radu Pricop, omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis "Stelu", şi nepotul lui Gigi Becali, Vasile Geambazi. Cele 30 de despăgubiri acordate de ANRP depăşesc valoarea de 4 miliarde de lei.

12 dec. 2014, 10:23
LISTA celor mai mari despăgubiri ANRP. Ginerele lui Băsescu şi nepotul lui Gigi Becali, în TOP 30

Vasile Geambazi, unul dintre nepoţii omului de afaceri Gigi Becali, se află pe poziţia 6 pe lista de la ANRP, cu o despăgubire de 297.630.000 lei, fiind singurul titular al acelui dosar.

Săptămâna trecută, ANRP anunţa că, printr-o notificare, Vasile Geambazi renunţă la drepturile care fac obiectul unui dosar de despăgubire. În dosarul respectiv, Vasile Geambazi dobândise dreptul de proprietate asupra unui teren de 14,7 ha din oraşul Voluntari în urma unui contract de cesiune. Persoanele care au revendicat iniţial suprafaţa respectivă îşi înstrăinaseră drepturile încă din anul 2003.

ANPR preciza că Vasile Geambazi a fost în schimb titularul unui alt dosar de despăgubire înregistrat la A.N.R.P., aferent unui teren de 21,7 ha, situat, de asemenea, în oraşul Voluntari, pentru care acesta a dobândit dreptul la proprietate printr-un contract de cesiune încheiat în anul 2009. În legătură cu acest dosar, în anul 2012, instanţa a hotărât ca statul român, prin Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, să emită titlu de despăgubire potrivit raportului de evaluare întocmit de S.C. Business Evaluator, respectiv 297.630.000 lei. În acest prim dosar, Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor a emis, în data de 27.06.2013 un titlu de despăgubire, iar Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a emis, în data de 20.06.2014, un titlu de plată pentru prima din cele cinci tranşe aferente titlului de despăgubire.

Familia lui Gigi Becali renunţă la un teren de 45 MILIOANE de euro

Omul de afaceri Gheorghe Stelian figurează în „Top 30” (poziţiile 4 şi 7) cu două dosare soluţionate cu emiterea titlului de despăgubire, unul în valoare de 225.500.000 de lei şi celălalt în sumă de 377.282.300 lei, acestea făcând obiectul dosarului penal în care este urmărit penal de DNA alături de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.

Alături de Stelu, beneficiari în cele două dosare mai sunt Adrian Andrici, Gabriel Gheorghe, Valentin Vișoiu, Gheorghe Alecsandra, Gheorghe Nicolae.

DOSARUL Bica: Gheorghe Stelian a susţinut că i-a dat lui Dorin Cocoş 10 milioane de euro, în mai multe tranşe

Avocatul Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, se regăseşte şi el pe lista 30, figurând, alături de alte patru persoane, ca beneficiar al unei despăgubiri în valoare de 44.100.000 lei. 

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, cei trei beneficiari de despăgubiri sunt cumpărători de drepturi litigioase de la moştenitorii de drept.

Pe primul loc în Top 30 se află Loreen Ellen Malaxa, Georgeta Palade Van Dusen şi Philip Theodore Palade, cu o despăgubire de 622.577.450 de lei.

Cea mai mare despăgubire individuală a revenit omului de afaceri Horia Simu Şchiopu (466.770.763 de lei), acesta ocupând şi poziţia 2 pe listă.