Limbajul de Facebook: Ce înseamnă 143. Consultă DICŢIONARUL

Oamenii preferă să vorbească pe internet datorită costurilor reduse, evitând pe cât posibil cheltuielile inutile. Cu toate acestea, din cauza lipsei de timp şi a lenei, în loc de cuvinte au început să fie folosite abrevieri, de multe ori provenite din limba engleză. Pe termen lung, acest lucru poate dăuna tinerilor, făcându-i să piardă înţelesul anumitor cuvinte. Specialiştii consideră acest fenomen o modificare la limbajului.

10 mai 2013, 06:46

Odată cu dezvoltarea programelor de comunicare pe internet şi utilizarea în masă a reţelelor de socializare, s-au dezvoltat şi prescurtările. Astfel, pentru anumite cuvinte sau expresii se pot folosi o mulţime de înlocuitori. Fie că vorbim de Yahoo! Messenger, Facebook, Twitter sau orice alt mijloc de comunicare online, prescurtările şi emoticoanele sunt prezente, iar motivele pentru care le folosim sunt din cele mai diverse, de la economisire de timp până la utilizarea anumitor coduri cunoscute de un număr limitat de persoane. Printre cele mai folosite acronime se numără cele din limba engleză, cu toate că există şi prescurtări ale cuvintelor autohtone.

Citeşte şi Neajunsurile prieteniei pe Facebook: Oamenii sunt mai fericiţi, râd mai des când se văd faţă în faţă

Potrivit antropologilor, aceste modificări ale limbajului sunt normale, fiind în concordanţă cu dezvoltarea accelerată a societăţii şi tehnologiei.

Oralul Socrate era foarte suparat, la vremea sa, pe trecerea de la limbajul oral la cel scris, care ar fi împuţinat mintea omenească: era o barbarie; Gutenberg a inaugurat şi el o noua „galaxie”. Pentru cei mai în vârstă de astăzi, care s-au născut şi format în respectul textului tipărit, video-limbajele actuale (de la SMS la reţele de socializare) sunt şi ele o „barbarie”, căci „strică limba” şi „pocesc mintea”. Oralul, scrisul şi vizualul sunt mari „tehnologii ale comunicării” şi ele modifică mintea şi cultura oamenilor în modul cel mai profund. Noile limbaje sunt pe cale să facă şi ele acelaşi lucru. Da, ele vor avea (deja au început sa aibă) efecte „pe termen lung”, inclusiv neuro-psihologice. Dar şi lumea se schimbă într-un ritm alert şi greu previzibil. Aşa că morala nu poate fi decât una singură: „Hey, teachers, leave those kids alone”, a declarat antropologul Vintilă Mihăilescu pentru ROMÂNIATV.NET.

Citeşte şi Adevărul despre relaţii în reţelele de socializare

Lista celor mai cunoscute prescurtări folosite în comunicarea pe internet se află în rândurile de mai jos. Ele sunt într-o continuă schimbare, în funcţie modul în care sunt folosite de utilizatori. Dat fiind faptul că anumite reţele de socializare oferă un spaţiu limitat de comunicare, cum este cazul Twitter, aceste acronime au devenit o necesitate.

Citeşte şi Ce spun despre tine Like-urile pe care le dai pe Facebook

ASAP: As Soon As Possible-Cât mai repede posibil

ASL: Age/ Sex/ Location-Vârstă, sex, locaţie

BRB: Be Right Back-Revin imediat

FYI: For Your Info-Pentru informaţia ta

FB: Facebook

GM: Good Morning-Buna dimineaţa

GN: Good Night-Noapte bună

LOL: Laugh out Loud-Râd tare

LMAO: Laugh my ass of-Râd foarte tare

LMFAO: Laugh my f**king ass off-Râd cel mai tare

Msg: Mesaj

PLS sau PLZ: Please-Te rog

PM me: Private Message me-Trimite-mi un mesaj pe privat

THX SAU TY: Thanks-Mulţumesc

U: You-Tu

WTF:  What the f**k-Ce dracu?

OMG-Oh my God-Incredibil sau Dumnezeule!

NPC-Nu ai pentru ce

NP: No Problem-Nicio problemă

Z: Zero

ZUP: What’s up?-Ce faci?

HRU-How are you?-Ce faci?

CF: Ce faci?

NB: Noapte bună

BN: Bine

BTW: By the way-Apropo

BDAY: Birthday-Zi de naştere

D/L: Download-Descărcare de pe internet

E1: Everyone-Toată lumea

F2F: Face to face-Faţă în faţă

ILY:I love you-Te iubesc

N1: Nice one-Asta este bună

SOS: Help-Ajutor

SS: So sorry-Îmi pare rău

W@:What?-Ce?

XLNT: Excelent

121: Unu la unu

143: I love you-Te iubesc

4: for-Pentru

^5: High five-Bate palma

🙂 Smile-Zâmbet

😉 Wink-A face cu ochiul


Citeşte şi O postare pe Facebook este văzută de două treimi dintre prieteni