Listă datornici 2024. ANAF a dat amenzi de peste 8 milioane de lei în ianuarie

Prima lună din 2024 pare să confirme că pariul lui Marcel Ciolacu funcționează. ANAF avea ca plan să aducă la buget 35,12 miliarde de lei, dar a colectat cu 5% mai mult, respectiv 37 miliarde de lei.

30 ian. 2024, 08:42
Listă datornici 2024. ANAF a dat amenzi de peste 8 milioane de lei în ianuarie
ANAF, record istoric la încasări! Peste 40 de miliarde de lei au fost colectați în luna octombrie

Inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală din cadrul ANAF au aplicat 839 amenzi contravenţionale în valoare totală de 3,88 milioane de lei şi indisponibilizate în vederea confiscării numerar şi bunuri în valoare totală de 4,13 milioane lei, în cadrul controalelor antifraudă efectuate în luna ianuarie 2024.

Facturile la gaze s-ar putea dubla. Avertisment cumplit pentru românii cu centrale

”Inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală din cadrul ANAF efectuează permanent acţiuni de control în zone cu risc fiscal ridicat, respectiv la contribuabili ce desfăşoară comerţ en gross şi cu amănuntul, în contextul existenţei unor fenomene de neconformare ce se manifestă în acest domeniu. În cadrul controalelor antifraudă efectuate în luna ianuarie 2024, s-a constatat că 772 contribuabili nu au respectat prevederile legale, respectiv nu deţineau documente de provenienţă pentru bunurile din gestiune şi nu emiteau bonuri fiscale pentru bunurile livrate cu amănuntul. Pentru abaterile constatate au  fost  aplicate 839 amenzi contravenţionale în valoare totală de 3,88 milioane de lei şi indisponibilizate în vederea confiscării numerar şi  bunuri  în valoare totală de 4,13 milioane lei”, anunţă ANAF.

Fiscul dă ca exemplu cazul unui operator economic din judeţul Arad, care a fost sancţionat contravenţional cu 15.000 lei şi căruia i s-au indisponibilizat bunuri şi numerar în valoare totală de 1,15 milioane lei.

Pensii 2024. Ce bani va primi pe card după recalculare un pensionar care a muncit 45 de ani și a avut un salariu de 2.000 de lei
”Acţiunile de control antifraudă vor continua la nivel naţional în scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale şi recomandăm tuturor entităţilor economice să respecte cu rigurozitate prevederile legale în domeniul fiscal, financiar şi contabil”, precizează ANAF.

În 2024, deficitul bugetar este estimat la 86,6 miliarde de lei (5% din PIB în termeni cash), față de 89,9 miliarde lei (5,68% din PIB) realizat în 2023, un nivel încă ridicat și asupra căruia persistă semne de îndoială, având în vedere că este un an electoral încărcat, cu riscuri în ce privește derapajele la cheltuieli ale statului.