Listă datornici ANAF. Şeful Fiscului anunţă că încep executările silite

ANAF verifică de venituri bonele, faianţarii, bloggerii, dar şi românii cu averi mari. Şeful Fiscului ameninţă cu executări silite pentru a aduce mai mulţi bani la buget.

02 mart. 2023, 13:03
Listă datornici ANAF. Şeful Fiscului anunţă că încep executările silite

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a declarat joi că trebuie impulsionate mijloacele prin care se recuperează debitele care se rostogolesc de la an la an şi, totodată, să fie intensificată executarea silită.

„Trebuie să accelerăm şi să impulsionăm mijloacele prin care recuperăm acele debite care se rostogolesc de la an la an şi să intensificăm executarea silită. Şi, aici, o să am o mare nevoie de Ministerul de Finanţe ca să ne ajute să modificăm un pic Codul de procedură fiscală. Împreună cu o parte din partenerii sociali am avut discuţii pe această modificare, pe partea de administrare. Chiar dacă am reuşit să facem modificarea pe partea de inspecţie fiscală, n-am reuşit pe partea de administrare a veniturilor, dar sper ca în lunile următoare să putem să modificăm Codul de procedură fiscală şi să dăm o mai mare elasticitate şi să acordăm, bineînţeles, şi un credit celor care sunt oneşti, dar care, la un moment dat, pot să treacă printr-o perioadă dificilă şi trebuie să fie ajutaţi ca să parcurgă această perioadă mai nefericită din activitatea lor, dar, în acelaşi timp, să avem şi noi instrumentele pentru a putea recupera de la cei care chiar nu înţeleg niciodată că trebuie să plătească ceea ce au de plată”, a afirmat Heiuş.

Platformele de anunţuri, obligate să raporteze la ANAF bonele, menajerele, instalatorii, faianţarii şi zugravii

În ceea ce priveşte modernizarea ANAF, Lucian Heiuş şi-a exprimat speranţa ca „greutăţile” întâmpinate în general în procesul de achiziţii publice, „să nu fie o piedică reală în demararea şi achiziţionarea serviciilor IT” de care instituţia are nevoie pentru a implementa acele mari proiecte de digitalizare, finanţate din PNRR.

Şeful ANAF a subliniat că proiectele de digitalizare vor duce la o schimbare a modului în care contribuabilii interacţionează cu ANAF, precum şi la creşterea eficienţei prin instrumente care sunt puse la dispoziţie.

 

ANAF a iniţiat un proiect de ordin privind persoanele fizice cu averi mari: Fiscul stabileşte cum va estima averile mari. Este vorba despre cei cu o avere, atât în România, cât şi în străinătate, estimată la peste 25 de milioane de euro

ANAF a publicat în dezbatere un proiect de ordin al preşedintelui instituîiei privind persoanele fizice cu averi mari. Documentul stabileşte cum va estima ANAF averile mari ale românilor, iar aceştia vor primi notificări.

Direcţia Generală Control Venituri Persoane Fizice din cadrul ANAF va stabili cine face parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari. Cei trecuţi în lista grupului anterior menţionat şi soţii, soţiile, rudele, afinii acestora până la gradul al doilea vor face parte din grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari.

În document, persoana cu avere mare este definită ca fiind „persoana fizică rezidentă fiscal în România, care deţine o avere, atât în România, cât şi în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Naţională a României, pe baza datelor deţinute/obţinute de ANAF, în conformitate cu dispoziţiile legale”.

”Estimările cu privire la averea deţinută de persoanele fizice sunt realizate pe baza datelor şi informaţiilor deţinute sau obţinute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cu privire la următoarele elemente:
  • bunuri imobile – deţinerile de proprietăţi imobiliare, rezultate din declaraţiile informative privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, a informaţiilor din declaraţii de avere sau obţinute în baza protocoalelor de schimb de informaţii încheiate de ANAF cu unităţile deţinătoare;
  • bunuri mobile;
  • active financiare;
  • Proiectul de ordin poate fi consultat AICI

Este necesar ca, pe lângă tratamentul fiscal coercitiv reprezentat de control, ANAF să aplice tratamente alternative în scopul creşterii conformării fiscale voluntare”, arată documentul.

Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani, prin introducerea eventualelor noi persoane fizice cu averi mari, şi o dată la 6 ani, în sensul eliminării persoanelor fizice care nu mai îndeplinesc acest criteriu.

Concomitent cu actualizarea grupului de persoane fizice cu averi mari se actualizează şi grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari, se mai arată în proiect.