Listă datornici. Premierul Ludovic Orban, avertisment pentru ANAF

ANAF va începe să ia bani din conturile românilor cu datorii, după ce anul trecut a blocat peste un milion de conturi. Astfel, românii care nu și-au plătit impozitele, taxele sau alte contribuții la timp vor fi executați silit, după ce în 2019 le-au fost puse popriri pe conturi.  

16 ian. 2020, 19:50
Listă datornici. Premierul Ludovic Orban, avertisment pentru ANAF
„Dacă am fi avut un ANAF informatizat… Guvernul a obligat firmele să îşi cumpere case de marcat fiscale care au transmisie de date electronică şi au fost luate tocmai în interesul Guvernului, al ANAF-ului de avea o mai bună colectare. (…) Nu au luat în schimb servere. De doi ani şi ceva nu au luat servere, dacă vă puteţi imagina! I-au forţat pe oameni să treacă la case de marcat fiscale al căror obiectiv era nu în interesul companiilor, ci în interesul ANAF-ului de a putea obţine toate informaţiile legate de toate operaţiunile şi ei nu au luat servere. Pe de o parte ai generat nişte cheltuieli pentru oamenii de afaceri, i-ai pus să facă o cheltuială care nu serveşte nimănui. Sigur că pe de o parte te gândeşti cine a vândut tipul ăla de case de marcat, iar pe de altă parte nu cumva este o dovadă clară a premeditării în ceea ce priveşte tolerarea evaziunii fiscale, chiar încurajarea evaziunii fiscale pentru că tu nu ţi-ai luat serverele şi în general tot softul ca să poţi să procesezi toate datele”, a afirmat Ludovic Orban, joi seară, în cadrul unei emisiuni la B1 Tv. 
 
Şeful Guvernului a subliniat că „nu s-a dorit” informatizarea ANAF, arătând că existau inclusiv fonduri europene pentru acest lucru. 
 
Orban a mai spus că Guvernul doreşte implementarea unui nou sistem informativ, performant, la ANAF, cu o „viteză maximă”, explicând astfel decizia ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, de a prezenta CSAT proiectul de informatizare a ANAF.

Fost ministru al Finanțelor, Daniel Dăianu, susține că digitalizarea Fiscului ar putea zgudui ANAF, dar ar avea un efect benefic pentru societatea românească. Președintele Consiliului Fiscal a declarat că, prin transparentizarea fluxurilor economice, ar fi clar cine nu plătește sau cât nu plătește și, astfel, ar fi bani pentru sănătate, asistență medicală etc.

LISTA DATORNICI ANAF 2020. Un milion de români sunt vizaţi de popriri şi executări silite în zilele următoare