LISTA DATORNICILOR ar putea aduce o amendă uriaşă pentru ANAF

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal s-a autosesizat, după ce ANAF a făcut publice listele cu datorii a peste 180.000 de persoane fizice. În plus, ANAF riscă 180.000 de procese după publicarea listei respective pentru că numele şi prenumele, alături de alte informaţii ce pot duce la identificarea unui cetăţean, sunt date cu caracter protejat.

18 mai 2016, 13:58
LISTA DATORNICILOR ar putea aduce o amendă uriaşă pentru ANAF

Autoritatea s-a autosesizat marți, la o zi după ce ANAF a publicat listele cu datornicii la stat. Informațiile publicate de ANAF, numele şi prenumele, alături de alte informaţii, pot duce la identificarea unui cetăţean și acestea sunt considerate date cu caracter protejat. Autoritatea s-a autosesizat în această speță pe baza art. 32, din legea 677/2001.  Potrivit articolului citat, ANAF riscă acum o amendă contravențională de până la 25.000 de lei.

„Lista ruşinii, marca ANAF, o să atragă după sine procese civile. Legea 677/2001 a fost analizată recent de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit în mod clar că numele şi prenumele, alături de alte date ce pot duce către identificarea unui cetăţean, sunt date cu caracter sensibil/protejat. ANAF riscă, prin imprudenţa făcută, să se pricopsească cu 180.000 de procese”, a spus avocatul. Cuculis a adăugat că cei trecuţi pe listă au tot dreptul să se adreseze justiţiei, conform legii 677/2001. „ANAF, în loc să stea să întocmească liste, ar face bine să îi execute pe datornicii de lux. Fiindcă faptul că se ştie că cineva este dator nu duce către recuperarea banilor”, a declarat avocatul Adrian Cuculis pentru News.ro.

Ce spune legea:

Prevederile referitoare la protecţia datelor personale sunt incluse în Legea 677/2001. 

Art. 12: Informarea persoanei vizate

(2)În cazul în care datele nu sunt obţinute direct de la persoana vizată, operatorul este obligat ca, în momentul colectării datelor sau, dacă se intenţionează dezvăluirea acestora către terţi, cel mai târziu până în momentul primei dezvăluiri, să furnizeze persoanei vizate cel puţin următoarele informaţii, cu excepţia cazului în care persoana vizată posedă deja informaţiile respective:

a)identitatea operatorului şi a reprezentantului acestuia, dacă este cazul;

b)scopul în care se face prelucrarea datelor;

c)informaţii suplimentare, precum: categoriile de date vizate, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, existenţa drepturilor prevăzute de prezenta lege pentru persoana vizată, în special a dreptului de acces, de intervenţie asupra datelor şi de opoziţie, precum şi condiţiile în care pot fi exercitate;

d)orice alte informaţii a căror furnizare este impusă prin dispoziţie a autorităţii de supraveghere, ţinând seama de specificul prelucrării.