Lista miniştrilor din Guvernul Ciucă şi programul de guvernare, depuse la Parlament. Ciucă, apel la parlamentari: Avem nevoie de stabilitate

Programul de guvernare şi lista miniştrilor din Cabinetul Nicolae Ciucă au fost depuse, sâmbătă, la Parlament. Înaintea stabilirii calendarului pentru dezbaterea şi votul pe lista miniştrilor şi pe programul de guvernare, premierul desemnat Nicolae Ciucă admite că Guvernul propus de liberali nu are voturile necesare pentru a primi votul de încredere al Parlamentului. Pe de altă parte, însă, preşedintele PNL Florin Cîtu dă asigurări că Guvernul Ciucă va fi învestit cu voturile PSD.

30 oct. 2021, 14:50
Lista miniştrilor din Guvernul Ciucă şi programul de guvernare, depuse la Parlament. Ciucă, apel la parlamentari: Avem nevoie de stabilitate

Programul de guvernare şi lista miniştrilor din Guvernul Ciucă au fost depuse, sâmbătă, la Parlament, după ce Biroul Politic Naţional al PNL a validat lista de miniştri ai Cabinetului condus de Nicolae Ciucă şi programul de guvernare.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat că Programul de guvernare este centrat pe măsuri de primă urgenţă pentru criza pandemică şi că este nevoie de stabilitate.

„Programul de guvernare este centrat pe ceea ce înseamnă măsurile de primă urgenţă ce trebuie luate la nivelul guvernului pentru a rezolva criza pandemică, de asemenea, o altă prioritate este cea legată de creşterea preţurilor la energie, gaze naturale, alimente. Cea de-a treia este foarte bine articulată la PNRR, care a fost aprobat de curând, şi în felul acesta doresc să menţionez că la nivelul fiecărui capitol din programul de guvernare sunt cuprinse măsurile de reformă”, a declarat premierul desemnat Nicolae Ciucă.

În ceea ce priveşte structura programului de guvernare, acesta a arătat că primul capitol este cel legat de măsurile de sănătate, al doilea capitol se referă la energie şi „ulterior vin celelalte ministere”, scrie news.ro.

„Sunt foarte încrezător că prin acest program de guvernare putem să continuăm ceea ce s-a realizat. Practic, programul de guvernare nu este unul nou, am analizat tot ceea ce s-a realizat din vechiul program şi am analizat partea de continuitate, împreună cu PNRR”, a mai spus Ciucă.

De asemenea, Nicolae Ciucă a făcut apel la responsabilitatea membrilor Parlamentului: „avem nevoie de stabilitate”.

„Nu putem să fim nerealişti şi să nu luăm în seamă calculul matematic (n.r. – referitor la susţinerea Guvernului). (…) Fac apel din nou la tot ceea ce înseamnă responsabilitatea membrilor Parlamentului. Avem nevoie de stabilitate, avem de nevoie de soluţii pentru a depăşi această situaţie de criză, nu vreau să dramatizez, dar dacă vrem cu adevărat să privim realitatea, e suficient să privim la televizor şi să vedem ce se întâmplă în unităţile de primiri urgenţe”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă a cerut mandat pentru a negocia cu USR în vederea constituirii cabinetului, Ciucă a răspuns: ”Am discutat toate acest soluţii fără să cer ceva anume. Am cerut exact ceea ce era cuprins în mandat”.

Conducerile celor două Camere urmează să stabilească calendarul audierii miniştrilor, liberalii estimând că votul de învestitură ar putea fi dat miercuri.

Citeşte şi: CTP, replică acidă la adresa lui Nicolae Ciucă: „Este un general-papagal pe lângă Cîțu”

În ceea ce priveşte şansele ca acest Cabinet să primească aprobarea Parlamentului, premierul desemnat, Nicolae Ciucă a declarat că, la cum arată situaţia şi cifrele, matematic, Guvernul nu are cum să treacă.

Preşedintele PNL Florin Cîţu este optimist şi spune că are încredere că Guvernul Ciucă va primi votul de încredere al Parlamentului.

Citeşte şi: PNL schimbă strategia pentru ca Guvernul Ciucă să fie votat. Florin Cîțu a făcut anunțul!

Miniştrii propuşi de PNL în Guvernul Ciucă sunt:

* Dan Vîlceanu – la Ministerul Finanţelor Publice;

* Marcel Boloş – la Ministerul Transporturilor;

* Lucian Bode – la Ministerul de Interne;

* Alina Gorghiu – la Ministerul Justiţiei;

* Bogdan Aurescu – la Ministerul de Externe;

* Cătălin Predoiu – la Ministerul Apărării Naţionale;

* Virgil Popescu – la Ministerul Energiei;

* Florin Roman – la Ministerul Economiei;

* Mircea Fechet – la Ministerul Agriculturii;

* Robert Sighiartău – la Ministerul Cercetării;

* Nelu Tătaru – la Ministerul Sănătăţii;

* Raluca Turcan – Ministerul Muncii;

* Sorin Cîmpeanu – la Ministerul Educaţiei;

* Bogdan Gheorghiu – la Ministerul Culturii;

UDMR îi propune pe:

* Kelemen Hunor – vicepremier;

* Hegedus Csilla – la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;

* Cseke Attila – la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi a Administraţiei;

* Tanczos Barna – la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor;

* Novak Eduard – la Ministerul Tineretului şi Sportului

 

Conducerea USR a anunţat deja că nu vor vota Guvernul Ciucă

”USR a luat act de decizia PNL de azi de a merge în Parlament cu un guvern minoritar PNL-UDMR. USR nu va vota acest guvern minoritar așa cum am spus-o în repetate rânduri. USR susține refacerea coaliței USR-PNL-UDMR, la fel cum am spus-o și în repetate rânduri, însă PNL prin decizia de a merge înainte, de a nu flexibiliza mandatul premierului desemnat Ciucă și a merge înainte cu un guvern minoritar menține această criză politică, această criză politică va continua.

Florin Cîțu zicea pe de o parte că guvernul va trece, iar premierul desemnat Ciucă, de lângă el, spunea că nu. Unul dintre ei are informații greșite. Dacă acest guvern va trece, va trece cu voturile PSD și vom avea o guvernare PSD-PNL-UDMR. Liberalii nu renunță la ideea unui guvern minoritar PNL-UDMR, iar premierul desemnat Nicolae Ciucă va depune sâmbătă, la Parlament, lista cu miniștrii care vor face parte din cabinetul său. Votul de învestitură va avea loc săptămâna viitoare.

Citește și: Dacian Cioloş: „Am înţeles importanţa momentului, de aceea am propus refacerea coaliţiei. Cu un guvern pe trei luni nu facem decât să amânăm problema”

Acesta este un guvern pe care nici parlamentarii PNL nu îl vor vota, pentru că am luat act de declarațiile lui Ludovic Orban și a unor apropiați ai dânsului, care vedem că își dau demisia din grupul parlamentar PNL și au spus că nu vor da acest vot. USR susține refacerea coaliției de guvernare.”, a declarat Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR.