Lista politicienilor care au ignorat regulile din pandemie şi nu au purtat mască. Ministrul Bode anunţă sancţiuni

Pandemia de Covid 19 a făcut ca mai multe reguli şi restricţii să fie impuse de autorităţi de mai mult de un an, una dintre primele fiind purtarea măştii de protecţie, întâi în spaţiile interioare, apoi chiar şi în aer liber, dar nu toţi cetăţenii au luat în serios această regulă, iar printre aceştia se găsesc şi mai mulţi politicieni importanţi.

31 mart. 2021, 11:12
Lista politicienilor care au ignorat regulile din pandemie şi nu au purtat mască. Ministrul Bode anunţă sancţiuni

Lista politicienilor fără mască. Chiar dacă refuzul de a purta mască este asociat în primul rând cu parlamentarii AUR şi Diana Şoşoacă (intrată în parlament tot pe listele AUR, dar exclusă ulterior din partid), mai mulţi politicieni, chiar şi din coaliţia de guvernare, au fost surprinşi de presă în aceeaşi ipostază.

Parlamentarii AUR şi mai ales Diana Şoşoacă sunt campioni ai nepurtării măştii. În fapt, singurul moment când senatoarea protestatară şi-a pus masca a fost acela când a reprezentat AUR la discuţiile cu Klaus Iohannis de la Cotroceni, dar chiar şi atunci a trişat şi şi-a tras-o sub nas.

Diana Şoşoacă la Cotroceni

În urma apariţiei în spaţiul public a imaginilor cu Vlad Voiculescu şi Raluca Turcan fără mască, în doar două zile, ministrul Bode a fost întrebat miercuri ce măsuri se vor lua împotriva celor doi.

”Sunt 2 chestiuni: am spus de fiecare dată și o repet că nu sunt adeptul sancțiunii de dragul sancțiunii. Rolul nostru este în principal de prevenție.

Weekend-ul trecut am avut o medie de 103.000 de cetățeni verificați pe zi și 8400 au fost amendați. Deci nu toți au fost amendați, pentru că avem prevenție. Nimeni nu este mai presus de lege, suntem egali în fața legii, nici doamna Raluca Turcan, nici domnul Vlad Voiculescu.

Eu am spus foarte clar: toți suntem egali în fața legii și toți trebuie să răspundem în fața legii.

Toți suntem egali în fața legii, și toți trebuie să răspundem în fața legii. Conform legii, o sancțiune aplicată la Legea 55 poate fi transmisă către cel care a încălcat acea lege în termen de șase luni.”, a spus Lucian Bode.

Vlad Voiculescu. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost filmat luni pe holurile Parlamentului, fără mască de protecţie, deşi autorităţile îi îndeamnă pe români să o poarte şi în aer liber. Vlad Voiculescu a stat aproximativ 20 de minute fără masca de protecţie, timp în care a vorbit la telefon şi chiar s-a salutat cu câţiva colegi.

După aproximativ 20 de minute, Vlad Voiculescu a fost invitat într-un birou de un coleg de la USR-PLUS moment în care şi-a pus masca de protecţie.

„Am fost filmat / fotografiat astăzi de jurnaliștii ProTV într-o încăpere a Parlamentului cu masca dată jos de la gură. Eram într-o conferință video mi-am dat jos masca pentru intervenție, pentru a mă face mai bine înțeles și pentru că îmi era sete – pentru a comunica mai clar și pentru a bea apă. Fără să spun că asta justifică greșeala, trebuie spus că am făcut asta fiind singur în încăpere – fără nicio persoană la mai puțin de 10 metri în jurul meu. La un moment dat mi-a fost atrasă atenția și mi-am pus la loc masca. Fără îndoială, am greșit și toate criticile sunt justificate. Regulile trebuie respectate”, a scris Vlad Voiculescu ulterior pe Facebook.

Vlad Voiculescu

Lista politicienilor care au sfidat regulile include şefii celor mai mari partide

Raluca Turcan

. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a participat sâmbătă la o acțiune de împădurire a zonei montane a orașului Tălmaciu, iar din imaginile făcute publice reiese că la acţiune nu s-au respectat normele de prevenire a COVID-19.

Raluca Turcan apare în remorcă unei mașini, alături de alte opt persoane, inclusiv un copil, fără să poarte masca de protecție.  Unul dintre participanții la acțiunea de sâmbătă a fost internat la Spitalul Județean Sibiu luni, fiind infectat cu COVID-19. Este vorba despre Adrian Bibu, administratorul județului Sibiu

În apărarea să, Raluca Turcan a declarat că toți participanții au făcut un test antigen înainte, dar și că au avut la dispoziție măști și dezinfectanți.

„Condiția pentru participarea la acțiunea de împădurire a fost că fiecare participant să facă un test antigen. De asemenea, la locația din aer liber au fost disponibile măști și dezinfectanți. Cea mai apropiată localitate se află la 6 km, unde rată de infectare era de 0,33. Fotografiile pe care le invocați nu sunt reprezentative pentru ansamblul celor aproximativ 5 ore petrecute în aer liber. Distanțarea a fost în general respectată iar măștile au fost purtate, cu puține excepții, de regulă când se făceau fotografii, se servea masă sau când se consumau băuturi răcoritoare”, a spus ministrul Muncii.

Raluca Turcan fara masca

Marcel Vela. Marcel Vela a fost surprins marţea trecută (23 martie) la o terasă din centrul Capitalei, în zona bulevardului Decebal, care are acoperite toate laturile, fapt care contravine normelor în vigoare.

Mai mult, din imagini se poate observa că la interior erau ocupate mare parte dintre mese la distanțe care nu pot asigura o protecție sanitară, fapt care nu l-a împiedicat pe fostul ministru de Interne, care tocmai discutase despre pericolul COVID într-o şedinţă de bilanţ a ministerului, să nu se relaxeze alături de câțiva prieteni.

„Această terasă nu are acoperiș. O să vă dau o imagine cu acoperișul care este deschis. La masă am stat sub 6 persoane. Dacă derulați imaginea o să vedeți că în dreapta este o masă unde nu stă nimeni, pentru că erau marcate”, a declarat Marcel Vela, marți seară, la Digi24.

Fostul ministru de Interne susține că se afla într-un spațiu deschis și a precizat că deasupra mesei era un radiator electric.

„Așa cum, fiind acoperișul deschis, deasupra mesei, era un radiator electric. Vă spun cu certitudine că era un radiator electric, ceea ce înseamnă că era acoperișul deschis. Puteți trimite la orice oră după-amiaza să vedeți că acoperișul e rabatat și sunt radiatoare electrice”, a precizat senatorul.

Marcel Vela a mai explicat că, dacă un local nu are acoperiș, terasa acestuia ar fi considerată spațiu deschis.

„Nu vreau să intru pe detalii tehnice. Am intrat acolo, spațiul era deschis, am respectat regula la masă, fiind 5 în loc de 6, am respectat inclusiv scaunele, am lăsat un loc între noi așa cum era marcat, la masa de lângă era liber”, a adăugat fostul ministru de Interne.

Marcel Vela

Ludovic Orban. Premierul de la acea vreme a fost surprins pe 28 mai 2020 într-o fotografie în care apare cu ţigara aprinsă în mână şi mai mulţi miniştri au în mână pahare sau ţigări.

Fotografia a fost făcută într-unul dintre birourile de la Guvern. Premierul Ludovic Orban a achitat două amenzi în valoare totală de 3.000 de lei, pentru fumat şi nepurtarea măştii în spaţii închise

„Premierul consideră că regulile trebuie respectate în aceeaşi măsură de către orice cetăţean, indiferent de poziţia pe care o ocupă”, a transmis Guvernul.

Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a anunţat că a aplicat sancţiuni contravenţionale pentru cinci membri ai Executivului de la acea vreme.

Ludovic Orban, Raluca Turcan, Lucian Bode si Virgil Popescu, fara masca

Marcel Ciolacu. Pe 23 octombrie a fost rândul preşedintelui PSD să calce strâmb. Imagini cu liderul PSD Marcel Ciolacu, în restaurantul unei pensiuni, nerespectând măsurile de distanţare socială au fost difuzate de Realitatea Plus, senatorul PSD Lucian Romaşcanu explicând ulterior că au fost trei grupuri la trei mese, că poza e făcută când s-au aşezat toţi la masă pentru scurt timp. Alături de liderii PSD s-a aflat şi fostul premier Mihai Tudose.

Poliţiştii din Buzău au aplicat amenzi de 21.000 lei, după imaginile apărute cu Marcel Ciolacu la o pensiune dintr-o localitate a judeţului.

Marcel Ciolacu şi Mihai Tudose fara masca

Citeşte şi: Parlamentari AUR, la uşa lui Lucian Bode. Cer întrevedere „urgentă” pe cazul minorului bătut de jandarmi la Brăila