Lista ţărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Noi reguli pentru românii care călătoresc în Spania

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat, joi seară, lista statelor considerate cu risc epidemiologic ridicat. De asemenea, din cauza numărului mare de infectări, autorităţile spaniole au introdus noi reguli pentru românii care călătoresc în Spania.

21 oct. 2021, 20:17
Lista ţărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Noi reguli pentru românii care călătoresc în Spania

Lista ţărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. CNSU a aprobat, joi seară, Hotărârea numărul 90 din 21 octombrie 2021.

Lista ţărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată

Principalele modificări sunt:

-în zona roșie au intrat: Belgia, Austria, Grecia, Belarus și Jersey;
-în zona galbenă au intrat:
•din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Israel, Palestina, Insulele Feroe, Guyana, Bermuda, Saint Lucia și Saint Maarten;
•din zona verde, în urma creșterii incidenței: Islanda și Azerbaidjan;
-în zona verde au intrat: Gabon, Guatemala, Botswana, Filipine și Leshoto.

Anexa la HCNSU nr. 90 din 21.10.2021

Noi reguli pentru românii care călătoresc în Spania

Din cauza numărului mare de infectări, autorităţile spaniole au inclus România pe lista statelor cu risc. Astfel, românii care călătoresc în Spania vor trebui să prezinte la intrarea în ţară certificatul european digitat COVID din care să reaiasă că au fost vaccinaţi cu schema completă, au trecut prin boală sau să facă dovada unui test PCR negativ realizat în ultimele 72 de ore.

Citeşte şi Raport devastator al INSP: 92.1% din decesele înregistrate în ultima săptămână au fost la persoane nevaccinate

Copiii care nu au împlinit 12 ani nu trebuie să prezinte certificatul european digital COVID, dar pentru aceștia trebuie completat formularul privind starea de sănătate (https://www.spth.gob.es/).

„Având în vedere situația epidemiologică din România, pasagerii care sosesc pe aeroporturile spaniole provenind din România pot fi supuși unui control de temperatură (fără contact sau prin camere termografice) și inclusiv unor teste de diagnosticare pentru COVID-19, chiar dacă la îmbarcarea în Romania au prezentat documentele solicitate de autoritățile spaniole. Mai multe informații pot fi obținute la pagina de internet: https://www.spth.gob.es/info-pcr.

Acceptarea condițiilor comerciale la achiziționarea biletelor de avion obligă pasagerii la respectarea condițiilor de îmbarcare impuse și comunicate de companiile aeriene înaintea zborului. Având în vedere că acestea pot varia de la o companie la alta, se recomandă ca, anterior călătoriei, pasagerii să consulte condițiile de îmbarcare prezentate de compania aeriană”, precizează MAE pe site-ul oficial.

Până joi, 21 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.519.532 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 6.597 sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.288.761 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 16.110 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 228 sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În intervalul 20.10.2021 (10:00) – 21.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 448 de decese.

În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 19.936. Dintre acestea, 1.815 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienţilor internaţi, 476 sunt minori, 431 fiind internaţi în secţii şi 45 la ATI.

Citeşte şi Scade incidența în Capitală. Rata infectărilor cu COVID a ajuns la 16.5

Hotararea CNSU nr. 90 din 21.10.2021