Lituania condamnă transferul de către Rusia a rachetelor Iskander în Kaliningrad: O mişcare agresivă

Transferul de către Rusia a unor rachete Iskander cu capacități nucleare la Kaliningrad este o demonstrație agresivă de forță împotriva întregii Europe, a declarat marți președinta lituaniană Dalia Grybauskaite, potrivit Reuters.

18 oct. 2016, 13:30
Lituania condamnă transferul de către Rusia a rachetelor Iskander în Kaliningrad: O mişcare agresivă

„Dat fiind faptul că rachetele Iskander nu sunt echipamente defensive, ci ofensive, acest lucru înseamnă că este vorba de o demonstrație agresivă și deschisă de forță, o agresiune nu doar împotriva statelor baltice, ci a capitalelor Europei”, a spus Grybauskaite într-o conferință de presă după o întâlnire cu omologul său finlandez Sauli Niinisto.

Rusia a transferat la începutul lunii rachete Iskander-M, care pot transporta focoase nucleare, în enclava Kaliningrad, teritoriu rusesc situat între Lituania și Polonia, susținând că este vorba de exerciții de rutină, potrivit Agerpres.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat recent că prin desfășurarea de sisteme de rachete Iskander în Kaliningrad, Rusia acționează pe propriul său teritoriu, aceasta în timp ce SUA desfășoară armament în Europa de Est, care nu este teritoriu american.

NATO a criticat la rândul său Rusia, spunând că „desfășurarea în apropiere de granițele Alianței a unor rachete care pot transporta focoase nucleare nu ajută la diminuarea tensiunilor”.