Litvinenko despre preşedintele Rusiei: Putin, spion submediocru. Nu înţelegea misiunile ce i se dădeau

Vladimir Putin a fost un tocilar lipsit de experienţă şi de priceperea "greilor" din KGB care au întreprins misiuni complicate de spionaj, spunea fostul agent rus Alexander Litvinenko, care a murit otrăvit cu poloniu, la Londra.

03 feb. 2015, 15:47

Afirmaţiile lui Alexander Litvinenko au fost făcute după ce el îl întâlnise pe Vladimir Putin, care tocmai fusese numit şef al serviciilor secrete ale ţării, pentru a-i raporta că descoperise în interiorul serviciilor mambrii angajaţi într-o campanie de asasinate şi extorcări de bani.

„Saşa (Alexander)” mi-a povestit că întâlnirea lui cu Putin nu fusese o întâlnire productivă şi şi-a dat seama că întrevederea nu va duce la niciun rezultat”, a povestit Marina Litvinenko, văduva spionului Alexander Litvinenko, care a fost otrăvit cu poloniu, într-un bar din Londra. Ea a dat aceste explicaţii în cadrul unei anchete referitoare la moartea soţului ei.

” Saşa nu credea în competenţele profesionale ale lui Putin. Mi-a spus că, de când fusese numit director (al FSB), nu fusese niciodată în vreo misiune, pe teren. Putin pur şi simplu nu înţelegea ce trebuia să facă din funcţia pe care o avea, aşa cum făceau oamenii ca Saşa, care luptau împotriva crimei organizate”, a mai spus Marina.

Litvinenko era membru al Forţei de Reacţie Rapidă mdin cadrul KGB şi, apoi, din cadrul succesorului acesteia, FSB şi fusese trimis în misiuni complicate şi violente din fostele state sovietice din Caucaz. Marina îşi aminteşte cum s-a întors soţul ei dintr-o misiune de salvare a unor ostatici din Daghestan, cu mâinile şi picioarele degerate de gerul năpraznic. El şi camarazii lui erau furioşi pe ofiţerii care nu aveau grijă de subalternii lor care erau nevoiţi să lucreze în asemenea condiţii, în timp ce şefii stăteau la căldură, în confort şi siguranţă.

Citeşte şi Putin, acuzat de legături cu grupuri mafiote. Britanicii spun că ar fi comandat otrăvirea lui Litvinenko

La întoarcerea lor în Moscova, membri ai echipei au fost nevoiţi să dezvăluie activitatea Urpo, o unitate care trebuia să investigheze criminalitatea economică organizată, dar activităţile acesteia erau atât de învăluite în mister, încât nici membrii din ierarhia FSB nu aveau habar despre activităţile activităţile. Această unitate scăpase însă de sub control, potrivit The Independent.

Litvinenko povestise că unul dintre şefii săi l-a întrebat dacă îl poate asasina pe Boris Berezovski, oligarhul care avea să devină un inamic al lui Putin, dar atunci era membru al Consiliului de Securitate Naţională. Cu altă ocazie, i s-a cerut să răpească un om de afaceri cecen din Moscova şi să folosească banii de răscumpărare pentru a elibera soldaţi ruşi reţinuţi de rebeli.

Citeşte şi Wikileaks: PORUNCILE CIA pentru agenţii secreţi

După întâlnirea cu Putin din 1998, care nu a fost urmată de o anchetă, Litvinenko şi colegii săi au dezvăluit într-o conferinţă de presă acuzaţiile lor la adresa serviciului. „Nimic asemănător nu s-a mai întâmplat anterior în istoria KGB sau a FSB”, a declarat Marina Litvinenko. „A fost un eveniment extraordinar”, a mai spus ea.  Putin era furios că acest lucru s-a întâmplat sub conducerea sa.

Litvinenko a murit în noiembrie 2006, la Londra, după ce i s-a pus într-o băutură poloniu radioactiv – 210. Berezovsky, la rândul lui, a fost găsit spânzurat în locuinţa lui din Berkshire, în martie 2013.