EXCLUSIV Cristian Diaconescu, candidatul care resetează jocurile la alegerile prezidențiale, la România TV: „Nu mă voi retrage în beneficiul nimănui”

Cristian Diaconescu este prezent în emisiunea „Punctul Culminant”, moderată de Victor Ciutacu, la România TV. Fostul ministru de Externe a vorbit, în exclusivitate, despre planul politic pe care îl are pentru alegerile prezidențiale, cu două zile înainte de începerea campaniei electorale.
Alina Costache
23 oct. 2024, 20:59
EXCLUSIV Cristian Diaconescu, candidatul care resetează jocurile la alegerile prezidențiale, la România TV: „Nu mă voi retrage în beneficiul nimănui”

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe și al Justiției, a participat miercuri la emisiunea „Punctul Culminant”, moderată de Victor Ciutacu, la postul de televiziune România TV. Candidatul independent la alegerile prezidențiale a vorbit despre ce planuri are dacă ajunge președinte, precum și despre înțelegerile secrete pe care au încercat anumite partide să le facă împreună cu acesta.

Cristian Diaconescu: „Am discutat inclusiv cu Marian Vanghelie”

Victor Ciutacu : În studio alături de mine, Cristian Diaconescu, fost ministru de justiție, fost ministru de externe. Domnule Diaconescu, mai este puțin timp până la declanșarea campaniei. Vă retrageți din cursa prezidențială?

Cristian Diaconescu : Nu mă voi retrage în beneficiul nimănui.

Victor Ciutacu : Ați avut vreo discuție exploratorie? Numele dumneavoastră a fost vehiculat într-o înregistrare în care domnul Vanghelie spunea că poate convinge candidații să se retragă.

Citește și : Marcel Ciolacu a dezvăluit cum a arătat copilăria sa ca fiu de militar: „Tata intervenea și cu lecțiile și cu comportamentul. Mă mai atingea”

Cristian Diaconescu : Am avut mai multe discuții cu cei care sunt implicați în această campanie, oamenii au fost eleganți, cu toții mi-au cerut să-i ajut în campanie, ceea ce nu se va întâmpla. S-au simțit atât de importanți încât ar fi fost necesar să-i sprijin. În actualul context, niciunul dintre acești contracandidați nu poate acoperi toate temele și așteptările românești.

Victor Ciutacu : Cine a fost singurul contracandidat ce nu v-a cerut să vă retrageți?

Cristian Diaconescu : Marcel Ciolacu.

Victor Ciutacu : Dacă sunteți atât de insignifiant, de ce v-ar fi cerut să vă retrageți?

Cristian Diaconescu : Este un paradox. Cum aș lua de la unii, aș da la alții, hai să ieșim din acest tip de logică. Nu vreau să jignesc pe nimeni, mai ales pe cei ce mi-au trimis în cutia poștală două semnături. Două semnături, a doi oameni foarte în vârstă și o mică scrisorică în care scria : mergeți până la capăt! Față de acești oameni, jos pălăria!

Citește și : Nicolae Ciucă și-a lansat programul pentru alegerile prezidențiale: „Port pe umeri această nobilă responsabilitate, câștigarea președinției României”

Victor Ciutacu : Vi s-a oferit vreo funcție?

Cristian Diaconescu : O preferință pe o listă pentru Parlament, dar nu mai este cazul, este suficient.

Victor Ciutacu : Ar fi implicat și o înscriere în acel partid?

Cristian Diaconescu : Categoric, dar am depășit și vârsta și experiența. Pentru mine lucrurile sunt mult mai simple.

Victor Ciutacu : Dat fiind că ați fost invocat în convorbirea domnului Vanghelie, ați stat de vorbă cu el ?

Cristian Diaconescu : Bineînțeles. Am discutat cu toți candidații, cu președinții de partide, inclusiv cu Marian Vanghelie. A fost o discuție decentă, a enunțat o serie de preferințe, venind personal, ne cunoaștem de zeci de ani. Marian nu s-a referit la vreo susținere a vreunui candidat, s-a referit la o perspectivă referitoare la un alt tip de PSD. Nu mai sunt în situația unui proiect politic.

Victor Ciutacu : Când v-am întrebat dacă sunteți gata pentru o bătălie murdară ați spus că sunteți, dar în cazul în care se va umbla la scheleții dvs. din dulap, și dvs. ați fi dispus să umblați la scheleții din dulap ai contracandidaților. Sunteți dispuși să începeți, de luni, să umblați?

Cristian Diaconescu : Cei care sunt în campanie au o istorie mai redusă legat de ceea ce înseamnă scena politică. Dacă doresc să discute pe față aspecte ce li se par relevante, cu mare plăcere, cu rugămintea să stea față în față cu mine. I-am obișnuit cu acel model al diplomatului, însă am o memorie foarte bună.

Victor Ciutacu : Toți contracandidații se întrec în a-și lansa programele de candidatură. Nu este unul care să aibă un program de președinte. Toți au programe de premieri. Ce va face Cristian Diaconescu, ca președinte?

Cristian Diaconescu : În primul rând, nominalizezi prim-ministrul. Responsabilitățile sunt politica externă și de apărare, ai în subordine un sistem care se ocupă de monitorizarea serviciilor de informații. Te ocupi de justiție, poți să participi la ședințele CSM-ului, pe care le prezidezi. Justiția este un sistem de castă, între ei trebuie să vorbești pe limba rol dacă vrei un anumit tip de rezultat. Președintele ar putea să numească în numele justiției, legal, cât se poate de corect. De asemenea, medierea relațiilor între instituții, precum și între instituții și stat. Un independent este mult mai credibil. Câți președinți au încercat să își profileze propriile partide? Toți.

Victor Ciutacu : Pe toți contracandidații dvs. care mi-au trecut pragul, i-am întrebat care sunt prioritățile de grad 0 din momentul în care trec poarta Palatului Cotroceni. Îmi dați niște răspunsuri?

Cristian Diaconescu : Fac ceea ce intră în atribuțiunile președintelui. Convoc o ședință a CSAT, unde instituțiile de forță prezintă raportul cu privire la situația de securitate a României. Astfel, evaluăm cine unde intervine, deoarece având 1.200 de kilometri de frontieră cu Ucraina, trebuie să avem grijă. A doua zi, merg la CSM și am o discuție, pornind de la premisa necesității unui sistem judiciar respectat. Două milioane de oameni merg în justiție în fiecare zi. Oamenii aceia se uită la TV și spun : văd niște semnale, s-or fi băgat și în dosarul meu? Trebuie discutat tehnic. Prezidând CSM, voi vorbi despre reprezentarea avocaților și notarilor în CSM, apoi, identificând vulnerabilități, hotărâm o serie de atitudini. Apoi, ies în fața poporului unde spun „Aveți încredere în justiția din România. Am identificat anumite probleme, vor fi rezolvate”.

Victor Ciutacu : În ultimii ani am fost obișnuiți cu o opacitate în ceea ce privește activitatea președintelui României. Programul președintelui a fost o ilustră necunoscută. Dumneavoastră sunteți un om care ați avut deschidere față de presă. Aveți de gând să o păstrați? Veți instituționaliza o comunicare oficială prin intermediul presei?

Cristian Diaconescu : Faptul că în acest moment, din perspectivă ministerială, nu există responsabilitatea legală de a da socoteală, este greșit. Instituționalizez raportul miniștrilor în fața opiniei publice, în legătură cu ce au făcut. Dacă un ministru are deplasare, trebuie să vină în fața opiniei publice și să raporteze.

Victor Ciutacu : Când eram consilier în ministrul Economiei, era instituționalizată comunicarea săptămânală. O dată pe săptămână, vinerea era conferință de presă. Era sacră conferința de presă. Din al doilea mandat al lui Băsescu, nimeni nu mai dă socoteală.

Cristian Diaconescu : Sunt decizii pe care le ia Departamentul de Stat, Casa Albă, ce se trec prin presă, se anunță public indirect, pentru a se face un anumit tip de evaluare. În acel moment, poate sau nu să se reconsidere acea decizie. Este un reper esențial în lumea liberă, acolo unde vrem să ajungem cu toții.

Victor Ciutacu : Ați fi dispus să instituiți un sistem de comunicare publică al președintelui?

Cristian Diaconescu : Obligatoriu pentru membrii CSAT. Responsabilii unei instituții care iau decizii așa importante, da, obligatoriu.

Victor Ciutacu : Când a început invazia din Ucraina, 9 din 10 șoferi mă întrebau dacă ne cheamă la oaste. Erau una dintre îngrijorările imediate, peste spaima din pandemie.

Cristian Diaconescu : Acum 3 săptămâni m-am dus pentru strângerea de semnături. M-au întrebat 3 familii, una în Brașov, una în Iași și una în Timișoara. Avem și noi o întrebare, vin „ăștia„ peste noi? Există lucrul ăsta, nu-l evitați din discuția publică, fiți candidați la președinție, lăsați șmecheriile oportunist-politice. Spuneți-le clar, români, vă voi feri de război, nu va fi război. Pentru că dacă va fi războiul, mă obligă legea să te îmbrac în uniformă să te trimit la război. Îmi asum răspunderea să nu ajungem în situația asta. Cristian Diaconescu își asumă răspunderea asta.

Victor Ciutacu : Absolut întâmplător, după declanșarea invaziei din Ucraina, fiul meu a decis să se întoarcă acasă. Nu vă ascund faptul că inclusiv eu mi-am pus problema : copilul ăsta poate se întoarce în țară și îl trimit la război.

Cristian Diaconescu : Și eu mai am acces la niște date, la niște informații. Situația este extrem de serioasă și dacă public, zone de informații din state occidentale vorbesc despre război până în 2030, în discuția de cancelarie este și mai gravă problema. S-a știut cu o lună jumate înainte că Federația Rusă va ataca Ucraina la începutul lui 2022. În acel moment a fost avertizată Federația Rusă să nu facă un astfel de gest, dar a trecut peste acest aspect. Atunci s-a cerut o evaluare, inclusiv la Washington : ar folosi Federația Rusă arma nucleară? Și atunci din expertiza europeană și americană, rezulta că există șanse 50% cu 50%.

Victor Ciutacu : România a beneficiat de informarea la care faceți referire?

Cristian Diaconescu : În agenda de telefon, în acest moment, din exterior, sunt cam 10-15 numere. Patru sunt în funcție, restul nu sunt. Cei din funcție au primit informarea.

Victor Ciutacu : Decidenții știau că va veni războiul și de aceea a fost necesară coaliția cu un general în fruntea executivului?

Cristian Diaconescu : Probabil că da. De partea rusă se credea că va fi o intervenție ca în 2014, reacția ucrainenilor și occidentalilor a fost total diferită, dincolo de evaluările Moscovei. În acest moment, dacă un reprezentant al Federației Ruse amenință cu arma nucleară, se pun în mișcare diferite sisteme, de la sateliți la servicii secrete.

Victor Ciutacu : Vecinii de peste Prut au trecut printr-un referendum. Votul la limită poate fi privit ca o victorie sau ca o înfrângere?

Cristian Diaconescu : Poate fi privit ca o victorie din următoarele perspective. Trebuie judecat în contextul războiului hibrid, în contextul momentului electoral, de vulnerabilitate. Da, este o victorie din perspectiva semnalului ulterior, și către vest, și către est.

Victor Ciutacu : Aproape jumate din populația votantă este împotriva aspirațiilor europene ale țării în care trăiesc. Dacă te uiți pe hartă, geografic, sunt 4 insule unite între ele și, în rest, toată lumea este împotrivă.

Cristian Diaconescu : La nivelul percepției de mesaj, orice fel de demers democratic trebuie să aibă dreptate. Din acest punct de vedere, în R. Moldova, rezultatul trebuie considerat din aceeași perspectivă. Slavă domnului, suntem într-o zonă cu acces deplin în lumea liberă și cu garanții de securitate. Dacă ar fi ieșit un referendum cu o majoritate minimală în favoarea căderii acestei modificări, estul primea un semnal de încurajare extraordinar. În anul 2025, Maia Sandu s-ar putea să fie înconjurată de o majoritate care o izolează, aici este problema.

Victor Ciutacu : Păreți destul de optimist în legătură cu posibilitatea ca Maia Sandu să câștige un al doilea mandat.

Cristian Diaconescu : Există o anumită stare de spirit, în ciuda resentimentelor istorice generate de războiul hibrid. Ideea de a merge spre occident, de a merge spre vest, de a călători spre o altă lume, prevalează în rândul clasei mijlocii și a următoarelor generații.

Victor Ciutacu : Lumea vrea la mai bine, deci.

Cristian Diaconescu : Luați individual, clar.

Victor Ciutacu : Ce ar conveni rușilor. Să iasă din nou Maia Sandu președinte, ca să aibă motiv de răutăți, sau domnul Stoianoglo?

Cristian Diaconescu : În acest moment, UE și România sunt primii parteneri comerciali ai R. Moldova, Rusia fiind abia pe locul 7. Sprijinul economic și instituțional reprezintă garanțiile necesare în ceea ce privește domeniul aspirațional al cetățenilor din Republica Moldova. Avem SUA care s-ar putea să aducă pe Donald Trump la Casa Albă și, în acel moment, fie Harris sau Trump se uită la ceea ce vrea poporul american, de a nu mai face cheltuieli enorme de la buget. Atunci, spre exemplu, europenilor li se transmite : preluați-vă, fraților, frontierelor, astfel că SUA să devină o instanță de ultim resort.

Victor Ciutacu : Marcel Ciolacu a spus că pariază 100% pe integrarea României în Schengen în anul 2024. Aveți idee pe ce își bazează optimismul?

Cristian Diaconescu : Dacă intră într-o cameră, știe ce se întâmplă acolo. Până astăzi, nu sunt convins că ministrul de interne care a intrat în JAI a știut ce se întâmplă acolo. Poate Marcel Ciolacu știe altceva.

Victor Ciutacu : Nu vi se pare că ne agităm să intrăm într-un spațiu care e pe cale de dispariție?

Cristian Diaconescu : Noi cheltuim bani să-i apărăm pe ei. Asta înseamnă Schengen, îmi protejez frontiera, cresc nivelul tehnic al ministerului de externe pentru că dau vize Schengen. Deci nu este o decorație pe care o punem în piept. Poziția Austriei este absolut inacceptabilă, ca să îmi aleg bine cuvintele.

DailyBusiness
Cât costă cel mai mare și cel mai scump ciolan afumat din România. Are 1,65 kg și îl găsești la unul dintre cele mai vechi restaurante din București
Spynews
Cum va fi vremea în săptămâna 2 - 9 decembrie 2024. Prognoza meteo actualizată
Bzi.ro
Cristian Terheș aruncă bomba: „USR și Elena Lasconi au fraudat alegerile în primul tur!”
Fanatik.ro
Creştere majoră în 2025! Ce salarii vor avea parlamentarii nou aleşi din Senat și Camera Deputaților
Capital.ro
A căzut cortina! Anunț șoc despre trecutul lui Călin Georgescu: Aproape sinucigaș
Playtech.ro
Primul lucru pe care l-a făcut Elena Lasconi după ce a ieșit de la vot: ”M-am rugat la mânăstire pentru...
DailyBusiness
Se dau 10.000 de lei GRATUIT pentru români! Iată cum poți să primești banii
Adevarul
Ce contribuții sociale vor plăti de la 1 ianuarie salariații și cu cât cresc amenzile rutiere
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Zile norocoase pentru fiecare zodie în luna decembrie 2024. Ce ar fi bine să facă nativii Rac în primele două săptămâni
Spynews
Simona Trașcă, pregătită să se mărite cu noul iubit? Blondina este împreună cu un bărbat mai mic decât ea. Cum s-au cunoscut cei doi
Evz.ro
Soarta României, schimbată printr-o singură lege. Documentul pe care toată lumea trebuie să-l știe
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Sisteme de armament de ultimă generație la parada de Ziua Națională a României. Drona Bayraktar, în premieră pe cerul Capitalei
Cancan.ro
Aşa merge treaba în familia Andreei Esca! Ştirista de la Pro TV şi soţul, ipostaza în care nu i-ai mai văzut: au făcut-o ca în anii 80!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit Regina teatrului. Toată țara plânge o actriță și cântăreață perfectă
StirileBZI
Se schimbă banii în România! Anunțul oficial făcut de Banca Națională
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă tună și fulgeră după publicarea rezultatelor exit-poll. Președinta SOS: „Voi cere anularea alegerilor parlamentare”
substantial.ro
Olaf Scholz anunță noi livrări de armament în timpul vizitei neanunțate la Kiev
MediaFlux
DECIZIA care SCHIMBĂ SOARTA alegerilor. RĂSTURNARE de situație la RENUMĂRARE
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de ani, sub domnia lui Carol al II-lea, activitatea sa a fost suspendată. Actualul parlament, consfințit prin Constituția din 1991