LIVE RomaniaTV
 
 

Modificarea codurilor penale, adoptată de Guvern prin OUG. Graţierea va fi decisă de Parlament

Publicat: Marţi, 31 Ianuarie 2017 22:02 // Actualizat: Miercuri, 01 Februarie 2017 01:14 // Sursa: romaniatv.net

Guvernul a adoptat, marţi seară, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale, a anunţat ministrul Justiţiei, Florin Iordache. De asemenea, Executivul a adoptat şi proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor. La scurt timp după anunţul modificării Codului penal şi a Codului de procedură penală prin OUG mii de oameni au ieşit în stradă în Piaţa Victoriei pentru a protesta. Ordonanţa de Urgenţă a fost publicată după câteva ore de la adoptare în Monitorul Oficial.

Foto: gov.ro

"Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO și în acest sens am adoptat proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor", a declarat Florin Iordache, la Palatul Victoria.

Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală are, spune ministrul Florin Iordache, rolul de a pune în concordanță deciziile Curții Constituționale "care trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament", a declarat Iordache.

Întrebat de ce aceste măsuri au fost adoptate seara târziu, Iordache a răspuns: "La această oră a fost şedinţa de Guvern (...) Oportunitatea o stabileşte Guvernul" El a adăugat că ordinea de zi poate fi suplimentată, răspunzând astfel la întrebarea de ce proiectele nu au fost anunţate pe ordinea de zi iniţială.

Ministrul a spus că proiectele au primit avize de la ministerele de Interne şi Externe. Întrebat de ce lipsesc avizele instituţiilor din justiţie. "Parchetele aplică legea. Legea o face fie Parlamentul, fie Guvernul (...) Competenţa lor vizează legile care vizează justiţia: 303, 304, 317", a spus Iordache.

Întrebat de ce modificările Codurilor s-au făcut prin OUG, Iordache a spus că Parlamentul nu a reuşit până acum să pună în acord legislaţia penală cu deciziile CCR. "Parlamentul avea obligaţia să le facă în 45 de zile, nu le-a făcut şi oportunitatea am stabilit-o noi pentru că ne trebuie o legislaţie coerentă", a spus Florin Iordache.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
01 feb 09:28
Răspunde | Votează email -1 email
Stela
Dupa unii ,guvernul ar trebui sa-si mute biroul in strada .
31 ian 23:36
Răspunde | Votează email 0 email
Dragnea
Oameni buni deveniti penibili, nu aveti coloana? nu aveti stima fata de voi insiva? va puteti uita in oglinda fara sa simtiti nevoia s-o spargeti?
1
EUR
4.8744
RON
25 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H