LIVE RomaniaTV
 
 

Klaus Iohannis: "Este imperioasă demisia premierului Viorica Dăncilă, PSD amanetează viitorul ţării"

Publicat: Luni, 07 Mai 2018 16:08 // Actualizat: Marţi, 08 Mai 2018 10:09 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, luni seară, că este imperioasă demisia premierului Vorica Dăncilă, pentru "a face loc unor oameni responsabili şi competenţi". "Este din ce în ce mai vizibil că Dragnea şi ai lui nu au nicio soluţie pentru o guvernare bună şi eficientă", a arătat preşedintele. El a mai spus, comentând execuţia bugetară pe primul trimestru al acestui an, că PSD că este incapabil să ţină ordine în finanţele publice, iar după trei prim-miniştri şi tot atâţia şefi la ANAF, cel mai vizibil efect este incertituidinea şi lipsa de predictibilitate.

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat luni programul PSD, spunând că acesta este pe contrasensul logicii economice, iar PSD nu reuşeşte să urmeze nici măcar propriul program, ajungând să amaneteze viitorul ţării. Şeful statului a cerut din nou demisia premierului Viorica Dăncilă, acuzând Executivul că nu atrage fonduri şi nu se ocupă de investiţii. Şeful statului a acuzat PSD că este incapabil să ţină ordine în finanţele publice, iar după trei prim-miniştri şi tot atâţia şefi la ANAF, cel mai vizibil efect este incertituidinea şi lipsa de predictibilitate.

"S-au publicat astăzi datele care arată execuţia bugetară din primul trimestru al 2018, date publicate cu întârziere. Mă voi referi la aceste date care arată execuţia finanţelor publice. (...) Progrmaul de guvernare PSD s-a aflat de la bun început pe contrasensul unei logici economice elementare. PSD a propus românilor scăderea taxelor şi impozitelor, pe de altă parte au propus o creştere puternică a cheltuielilor bugetare pentru salarii, pensii, drumuri, au spus ei, pentru şcoli, au spus ei. Pentru economişti, dar şi pentru cei interesaţi această abordare a produs surprindere. Este vorba de un fel de magie economică propusă de PSD. Scăderea impozitelor, creşterea salariilor şi realizarea tuturor celorlalte lucruri este o ecuaţie care va fi dusă cu greu la bun sfârşit. Tebuie să vedem cât va mai ţine această iluzie creată de PSD", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a acuzat guvernarea că ignoră investiţiile importante. "Până şi cei cărora le-au crescut salariile sunt nemulţumiţi. S-a promis creşterea cu 25% a salariilor bugetarilor, dar ea a a rămas pe hârtie, deoarece au fost trecute contribuţiile de la angajator la angajat şi s-au anulat practic creşterile. (…) După ceva timp de la guvernarea PSD, nu vedem nici drumuri, nici străzi, nici şcoli, nici spitale, nimic. Totuşi lumea se întreabă de unde vin aceşti bani pentru care vin aceste creşteri. PSD, de fapt, amanetează viitorul ţării, creşte salarii, pensii şi neglijează investiţii importante şi în infrastructură şi în alte domenii în general. Din contră execuţia bugetară arată că veniturile nu au ajuns la nivelul programului, nu impus de cineva, ci prezentat de propriul guvern, deci nici măcar propriul program nu l-au îndeplinit. Asta arată un lucru trist, că PSD e incapabil să ţină ordine în finanţele publice. După trei premieri şi doi şefi ANAF, certitudinea este lipsa de predictibilitate", a mai spus Iohannis.

"În 2017 am avut o creştere de peste 7%, dar ce să vezi, veniturile nu au crescut în proporţie cu economia, ba dimpotrivă, surpriză veniturile au fost cu trei miliarde mai mici decât cele prevăzute în programul PSD. Veniturile fiscale, acestea ar fi trebuit să crească pe măsură ce a crescut economia, dar nu, ele nu numai că nu au atins cota programată, s-a ratat ţinta programată cu 5%, sunt mai mici decât cele din trimestrul lui 2017. Este prima dată când veniturile fiscale au scăzut din anul anterior. Veniturile din impozitul pe profit au scăzut faţă de veniturile pe primul trimestru al anului trecut. Arată că într-adevăr economia duduie, dar la bugetul statului duduie numai cheltuielile, veniturile pauză. Veniturile TVA, aici nerealizarea faţă de program este de 9%. Poate vă amintiţi că am zis că se bazează pe un optimist nemotivat. PSD promitea creşterea cu 16% a veniturilor din TVA. Colectarea de către ANAF se află la 12% sub program. Aceasta este performanţa PSD. Cu toate că românii plătesc preţuri mai mari pentru aproape tot, statul nu colectează veniturile cuvenite", a afirmat preşedintele.

Execuţia bugetului general consolidat pe primul trimestru al anului 2018 s-a încheiat cu un deficit – cheltuieli mai mari decât veniturile - de 4,46 miliarde de lei, respectiv 0,48% din PIB, arată datele comunicate, în 27 aprilie, de Minsterul Finanţelor Publice (MFP).

Iohannis cere din nou demisia premierului: Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut din nou luni demisia premierului Viorica Dăncilă, acuzând Executivul că nu atrage fonduri şi nu se ocupă de investiţii.

"Fondurile UE, un nou eşec al PSD. Pe partea de venituri suntem sub 31% sub valoarea programată, la cheltuieli suntem sunt 40% sub valoarea programată. E inadmisibil ca fondurile europene să nu facă parte din proriotăţi. Dar PSD are alte priorităţi, lupta cu BNR. România, ăsta este un lucru negativ, se află în procedura privind deviaţia semnificativă a deficitului bugetar şi ar fi bine ca PSD să nu uite că România face parte în continuare procedurii europene privind deviaţia deficitului şi dacă PSD nu va face nimic acest lucru se va agrava. Invit să-şi revină pe guvernanţii PSD. Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă pentru a face loc unor oameni responsabili şi competenţi. În acest context este din ce în ce mai vizibil că Dragnea şi ai lui nu fac faţă guvernării şi nu au nicio soluţie pentru o guvernare bună", a declarat, luni, Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut public demisia premierului Dăncilă în în 27 aprilie, după ce a anunţat că îi retrage încrederea pentru că nu face faţă poziţiei de prim-ministru şi transformă Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România.

Ulterior, preşedintele a fost criticat de către liderii politici pe motiv că nu cunoaşte Constituţia şi că nu poate retrage încrederea unui Executiv, atâta timp cât aceasta este dată de majoritatea parlamentară.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Administraţia Prezidenţială Cotroceni Klaus Iohannis Vioria Dancila
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
09 mai 08:50
Răspunde | Votează email 0 email
maria
Char asa - Ghinion pt dl Werner care a invatat de la Kovesi sa minta in fata camerelor fara sa clipeasca! De ce Klaus Werner in loc sa tot minta si sa atace nu se lauda cu MARETELE lui realizari?? Germania si Austria (una patria muma a sasului si alta l a facut cetatean de onoare! bineinteles ca nu al romaniei si romailor!) au fost singurele tari din UE care au planuit legi IMPOTRIVA intereselor Romaniei - una impotriva tirurilor care traverseaza Romania (oprita de interventia Dnei Norica Nicolae in parlamentul UE!) si alta impotriva copiilor Romailor din austria! Asta este fabuloasa asa zisa negociere a sasului Pt interesele ROMANILOR!Putin il intereseaza si intradevar a devnit un pericol la adresa securitatii nationale a romaniei! Imperioasa este DEMITEREA lui!
08 mai 08:58
Răspunde | Votează email 2 email
AndreiV
Pe cand demiterea succesorului nazistilor,ca de demisie de bun simt nu poare fi vorba la acest individ plin de ura si razbunare.UNDE ESTE PROGRAMUL DE SARBATAORIRE A CENTENARULUI UNIRII.CRED CA PRESEDENTIA ARE ROLUL DE A ORGANIZA ACTIUNILE IN BAZA UNUI PROGRAM,dar consilierii sorostii in majoritate,care SI-AU UMFLAT CONTURILE PENTRU FAPTUL CA FAC JOCURILE CELOR CARE VOR DISPARITIA ROMANIEI,SI CARE IAU SALARII NESIMTITE DIN BANII ROMANILOR SARACITI SI FLAMANZI,NU DORESC DECAT URA SI DEZBINARE SI ASTA FAC,IMPREUNA CU iohannis,PENTRU A-SI MULTUMI STAPANII.Va intreb daca are presedintele atributii in domeniul executivului sau ne aflam iar in fata unei incalcari GRAVE A CONSTITUTIEI SI LEGILOR TARII DE CATRE ACEST INDIVID,a CATA OARA?CINE VA SESIZA CONFLICTUL CONSTITUTIONAL EXISTENT.TREZITI-VA ROMANI SI APARATI-VA TARA.
08 mai 08:53
Răspunde | Votează email 2 email
romanul
Si eu care credeam ca "individul asta cu gasca lui" este presedintele tuturor romanilor!
08 mai 08:35
Răspunde | Votează email 4 email
maria
Dle Werner (numai Dle pt ca de mult nu mai sinteti presedintele majoritatii Romanilor!) este imperioasa demisa Dv - dupa insiruirea de minciuni - pina si inceputul discursului a fost o minciuna! data la care s a prezentat raportul pe primul semestru!! Cine va sfatuieste? de fapt nu va pasa - dispretuiti romanii asa de tare ca chiar credeti ca sintem prosti!
1
EUR
4.7538
RON
25 Mar
noapte 7 °
zi 11 °
Ultimele joburi adaugate
24 H