Iohannis: REGRET că decizia JAI nu s-a luat prin consens, dar România poate gestiona UŞOR numărul de refugiaţi

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, că regretă faptul că decizia JAI prin care României i-au fost alocaţi alţi 2.475 de refugiaţi nu a fost luată prin consens, în baza unor negocieri, ci prin vot majoritar. Şeful statului a arătat însă că această decizie nu va putea fi schimbată în Consiliul European. Iohannis va participa, miercuri, în cursul serii, la reuniunea Consiliului European Extraordinar Informal de la Bruxelles.

23 sept. 2015, 08:42
Iohannis: REGRET că decizia JAI nu s-a luat prin consens, dar România poate gestiona UŞOR numărul de refugiaţi

Klaus Iohannis a spus, într-o conferinţă de presă, la Cotroceni, că regret că decizia JAI privind cota de migranţi pentru România nu s-a luat prin consens.

„Regretăm şi eu regret că aceste decizii în loc sa fie luate prin consens, în baza unor negocieri, s-au luat prin vot majoritar. Nu cred că împărţirea cotelor obligatorii prin vot rezolvă acestă problemă. Această împărţire matematică nu ţine cont de o serie de factori foarte importanţi, a declarat Iohannis.

Preşedintele a arătat  că ministrul de Interne a participat la JAI „cu un mandat perfect, de la Guvern, întărit de decizia CSAT”. Iohannis a explicat că România respinge în continuare decizia de impunere a unor cote obligatorii de refugiaţi, iar acest punct de vedere a fost susţinut încă din martie.

Iohannis a mai spus că decizia luată marţi seară în JAI nu va mai fi discutată şi „revotată” în şedinţa de miercuri a Consiliului European de la Bruxelles, la care va participa şi el.

„Această decizie a JAI nu va fi discutată astăzi în Consiliul European, nu are nevoie de o revotare în Consiliul European. Înţeleg că sunt ţări care doresc să o conteste. Vom aştepta rezultatul”, a adăugat Iohannis.

Pe de altă parte, preşedintele a arătat, că „în realitate” numărul de refugiaţi care ar reveni României, conform deciziei JAI, nu este mare şi „poate fi uşor de gestionat”.

„Numărul de refugiaţi în realitate nu este mare, poate fi uşor de gestionat de către România. Poziţia noastră rămâne în continuare una de participare voluntară. Nu cred că aceste cote obligatorii reprezintă o soluţie„, a spus Iohannis, apreciind că „Guvernul poate găsi căile cele mai bune nu doar pentru primirea şi amprentarea imigranţilor, ci şi pentru a face demersuri de integrare a lor”.

Preşedintele a subliniat că problema nu este reprezentată de numărul de refugiaţi care revin României, ci de faptul că au fost impuse cote obligatorii, deşi România susţine participarea voluntară.

„Nu e complicată gestionarea imigranţilor, pricipiul este complicat, pentru că noi am vrut să participam voluntar. Se pun în discuţie principiile după care lucrează Comisia Europeană„, a adăugat Klaus Iohannis.

România ar urma să primească 2.475 de refugiaţi din 66.000 de extracomunitari distribuiţi din Italia şi Grecia, conform sistemului provizoriu de cote aprobat marţi de Consiliul JAI, numărul total de imigranţi alocat până în prezent Bucureştiului fiind de 4.837.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

– trei teme: Consiliul Extraordinar de la Bruxelles, Consiliul JAI de aseară, participarea mea la Adunarea Generală a ONU

Consiliul Extraordinar de la Bruxelles

– se doreste discutarea modalitatilor de prevenire, se discuta ce se poate face pentru a ajuta refugiatii pentru a preveni aceasta migratie spre UE

– voi reitera pozitia Romaniei pentru mentinerea unui raport echilibrat intre solidaritate şi responsabilitate

Consiliul JAI

– Conform deciziei, Romania ar urma să primească în jur de 2.400 de persoane. Acestea se adauga la persoanele care ar urma sa vina în Romania in urma solicitarii noastre voluntare

– regret că aceasta decizie in loc să fie luata prin consens, în urma negocierilor şi discutiilor, s-a luat prin vot majoritar

– nu cred că impunerea cotelor obligatorii rezolvă această problemă

– această impartire matematica nu tine cont de o serie de factori foarte importanti

– ministrul de Interne a participat acolo cu un mandat perfect

– aceste cote obligatorii au fost refuzate de Romania din capul locului

– decizia luată ieri de JAI nu se va rediscuta astăzi in reuniunea CE. Nu are nevoie de o revotare sau validare in Consiliu. Decizia e bun luată. Inteleg că sunt tari care vor să o conteste. Asteptam rezutatul acestor contestări

– nu trebuie să îi primim pe acesti refugiati in următoarele saptamani. Este vorba de o esalonare, probabil in doi ani

– este bine să ne aratam solidaritatea cu celelalte state membre 

– nu cred că aceste cote obligatorii reprezintă o soluţie pentru problema refugiatilor

ONU

– în afara de Adunarea Generală ONU au loc summit-uri importante

– eu voi participa la mai multe summit-uri

– voi avea intalniri bilaterale cu mai multi sefi de state. Voi avea o discuţie cu dl. Biden, la Casa Albă

Intrebari

Intrarea în Schengen

– Dosarul Schengen nu va fi conexat cu dosarul migraţiei

– Romania va primi pentrU fiecare refugiat 6.000 de euro

– Romania nu este impotriva refugiatilor, nu suntem impotriva primirii de refugiati, dorim in limita resurselor noastre

– ce nu ni s epare in regula este calculul matematic pe bază de cote obligatorii

– Guvernul să gaseasa solutiile cele mai bune pentur acest numar de refugiati acre trebuie sa vina in Romania

– cu sigurantă că vor fi voci care vor dori să isi exprime punctul de vedere fata de ce s-a decis aseara )la JAI)

– eu imi voi exprima nemultumirea că s-a fortat un vot, în locul unui consens

Participarea lui Victor Ponta la CE

– nu doresc sa comentez aceasta chestiune. Mi se pare o chestiune deplasată din partea premierului. Fundamental deplasată

Va fi de acord România cu acest numar de refugiati?

– asteptam clarificări

– acest numar de refugiati poate fi usor gestionat de Romania

Ce asteptari aveti de la motiunea de cenzura?

– Avand in vedere ca sunt presedintele Romaniei, nu sunt implicat deloc in motiunea de cenzura şi nici in negocieri

– dar ar fi un rezultat bun daca va trecea motiunea

– Nu am discutat aceste chestiuni. Astept ca cei care au in puterea lor să schimbe această situatie nefericita, sa o facă

– O motiunea a PNL ar rezolva o problema foarte mare a Romaniei: faptul ca Romania  are un prim-ministru trimis in judecata. Suntem unici, in sensul negativ, cu un astfel de prim ministr

Despre pericolul suprapopulării centrelor de refugiaţi

Refugiatii vin in centre, sunt inregistrati si trimsi in alta parte. Nu stau ani de zile in centre si locurile se elibereaza pe parcurs. Este un proces dinamic si cei care vor gestiona chestiunea vor veni cu propuneri de extindere sau nu a centrelor de primri. problema nu este complicata in acest moment, principiul este complicat. Am dorit sa participam voluntar, iar CE a adus in discutie un mecanism care face problema complexa, fiindca se pun in disutile principiile dupa care lucreaza UE

Cum comentaţi conflictul dintre Ungaria şi Romania pe tema gardului ridicat de unguri?

Cred ca ar fi fost mai indica o retinere de ambele parti. Prin acest fel de schimb de replici nu se rezolva nimic, din contra, se complica lucrurile. Asa um s-a desfasurat dialogul, a fost in afara cadrului uzual diplomatic

Intrebat despre declaratiile lui Victor Ponta referitoarea la participarea primului ministru la Consiliul European
Acest prim-ministru nu va participa niciodata la Consiliul European.

Cum comenteza declaratia lui Lazăr Comănescu, consilier prezidențial, ca „rămânerea la putere a lui Bashar al-Assad în Siria, o oportunitate care merită explorată”

L-am intrebat pe Comanescu despre aceasta chestiune si a zis ca nu s-a exprimat asa, ca titlul a fost dat de redactie si nu spus de el. Am rugat departamentul de comunicare daca este asa. Pozitia oficiala reprezentata de mine nu este de sprijin pentru regimul la putere in Siria. Problema siriana trebuie rezolvata prin negiocieri politicie, intre presedinte, opozanti si toti cei care au un interes legitim in Siria. Este nevoie de un dialog care sa termine acest razboi care duce la un numar enorm de refugiati.

Președintele Klaus Iohannis participă miercuri la reuniunea Consiliului European extraordinar informal de la Bruxelles.

România ar urma să primească 2.475 de refugiaţi din 66.000 de extracomunitari distribuiţi din Italia şi Grecia, conform sistemului provizoriu de cote aprobat marţi de Consiliul JAI, numărul total de imigranţi alocat până în prezent Bucureştiului fiind de 4.837.

CITEŞTE ŞI  ŞI CRIZA IMIGRANŢILOR. Cotele OBLIGATORII de refugiaţi, votate în Consiliul JAI. Câţi imigranţi va primi România

Consiliul UE a aprobat marţi distribuirea în prima etapă, potrivit unor cote obligatorii, a 66.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în Italia şi Grecia. Uniunea Europeană va stabili ulterior, pe baza aceleiaşi formule, distribuirea a încă 54.000 de refugiaţi.

Potrivit schemei de repartizare, din cei 50.400 de refugiaţi aflaţi în Grecia, România ar urma să primească 1.890. Din alţi 15.600 de extracomunitari aflaţi în Italia, România ar urma să primească 585. Numărul total al refugiaţilor care ar urma să ajungă în România conform deciziei Consiliului JAI din 22 septembrie ar fi de 2.475.

României îi revin alţi 2.362 de refugiaţi potrivit deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie, privind distribuirea a 40.000 de refugiaţi.

CITEŞTE ŞI Traian Băsescu, despre cotele obligatorii de refugiaţi: Este procesul de ISLAMIZARE a Europei

STIRE IN CURS DE ACTUALIZARE.