Klaus Iohannis, prima reacţie după retragerea lui Florin Cîţu: „Un gest pe care îl respect. Convoc consultări cu partidele”

Klaus Iohannis a luat act de decizia de retragere a lui Florin Cîţu şi cere responsabilitate politică şi socială în faţa epidemiei de coronavirus. Preşedintele a convocat pentru vineri, la ora 13:00, consultări cu partidele politice parlamentare.

12 mart. 2020, 15:27
Klaus Iohannis, prima reacţie după retragerea lui Florin Cîţu: „Un gest pe care îl respect. Convoc consultări cu partidele”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, , după ce premierul desemnat Florin Cîţu şi-a depus mandatul, că este un gest politic pe care-l respectă, o hotărâre care dovedeşte maturitate politică. 

„Dl Cîţu şi-a depus mandatul, un gest pe care îl respect, este un gest de maturitatee politică. România are un guvern care funcţionează. datorită măsurilor Guvernului Orban, în România, numărul infectărilor a rămas destul de mic. Prioritatea zero este protejarea sănătăţii oamenilor. Suntem toți responsabili să găsim o soluție democratică la actuala situație politică. Am decis consultări cu partidele mâine la ora 13.00. Nu mai avem nici un moment de pierdut.Solicit Parlamentului să lucreze cu celeritate, astfel ca săptămâna viitoare să avem un guvern stabil, împreună cu care să mă dedic luptei contra coronavirusului.”, a declarat Klaus Iohannis.

„Răfuielile și meciurile politice nu își au deloc rostul. Traversăm o perioadă foarte complicată, fără precedent. Autoritățile care gestionează situația au luat din timă măsuril necesare, dar pentru a fi cu adevărat eficient măsurile luate de guvern trebuie urmate de către noi toți. Toți putem contribui la diminuarea riscului de contaminare: limitarea cât posibil a contactului social, flexibilizarea programului de lucru. Carantina sau autoizolarea unde se impun sunt obligatorii, oricât de neplăcute ar fi”, a mai declarat Klaus Iohannis.

„Traversăm o perioadă foarte complicată, fără precedent. Autoritățile care gestionează situația au luat din timă măsuril necesare, dar pentru a fi cu adevărat eficient măsurile luate de guvern trebuie urmate de către noi toți. Toți putem contribui la diminuarea riscului de contaminare: limitarea cât posibil a contactului social, flexibilizarea programului de lucru. Carantina sau autoizolarea unde se impun sunt obligatorii, oricât de neplăcute ar fi.
-Nedeclararea tuturo informațiilor către medici pot avea efecte foarte grave. Împiedicând răspândirea virusului în comunitate câștigăm timp prețios pentru a lupta cu acest flagel. Peste tot în lume, în cazul unei epidemii, sistemul medical e supus unei presiuni uriașe. Depinde de fiecare să punem umărul la atenuarea presiunii. Ajutând medicii, ajutăm semenii noștri”, a conchis Iohannis

Şedinţa Parlamentului privind învestirea Guvernului a fost suspendată, joi, după ce Florin Cîţu şi-a depus mandatul de premier desemnat.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că a primit o adresă din partea premierului desemnat că îşi depune mandatul. „În aceste condiţii, suspend şedinţa. (…) Este posibil ca sâmbătă sau duminică să avem audieri de miniştri propuşi”, a precizat Ciolacu.

În 28 februarie, premierul desemnat, Florin Cîţu, a depus la Parlament lista Cabinetului şi programul de guvernare. Miniştrii propuşi au fost audiaţi săptămâna trecută în comisiile parlamentare de specialitate.

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să facă o declaraţie de presă în cursul serii de joi.

Vom reveni cu detalii