Klaus Iohannis anunţă consultări cu Parlamentul pe tema referendumului: „Asaltul asupra justiţiei nu se mai termină”

Klaus Iohannis anunţă că va consulta din nou Parlamentul României pentru referendumul pe probleme de justiţie anunţat pentru 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare.

01 apr. 2019, 09:08
Klaus Iohannis anunţă consultări cu Parlamentul pe tema referendumului: „Asaltul asupra justiţiei nu se mai termină”

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că guvernarea PSD a eșuat, reproșându-le acestora că nu termină cu asaltul asupra justiției. Tot el a spus că nu poate accepta să existe amnistie și grațiere pentru corupți. De asemenea, acesta a spus că va consulta din nou Parlamentul pentru referendumul din 26 mai.

„Vom avea referendum pe 26 mai. Acum este un lucru cunoscut că guvernarea PSD a eșuat. Mult promisele spitale regionale nu mai există nici pe hârtie. Autostrăzile s-au pierdut pe coridoare. Economia suferă din cauza experimentelor făcute de PSD. Cel mai grav este că asaltul PSD asupra justiției nu se mai termină. (…) Eu nu pot să accept să existe amnistie și grațiere pentru corupți. O imensă problemă a apărut pe parcursul guvernării PSD. (…) Este obligatorie reglementarea acestor OUG, cum este clar că trebuie introduse posibilități de contestare a acestora la CCR. Pentru toate aceste motive, ne dăm seama că acea consultare inițială pe care am făcut-o a vizat doar o parte din marile probleme pe care le creează PSD. Am decis să fac o consultare a Parlamentului României. Voi adresa Parlamentului României o nouă consultare”, a spus Klaus Iohannis.

„Eu nu pot să accept să existe amnistie şi graţiere pentru corupţi”

„Mult promisele spitale, în special spitalele regionale nu mai există nici măcar pe hârtie. Autostrăzile s-au pierdut pe coridoarele şi în sertarele ministerului de resort. Economia suferă din cauza experimentelor făcute de PSD, dar cel mai grav este că asaltul PSD asupra justiţiei nu se termină, nu se mai termină, un asalt constant, continu, care a început cu ordonanţa 13 care a scos sute şi sute de mii de români în stradă, acea ordonanţă 13 prin care pesediştii au vrut dintr-o lovitură să scape de justiţie, să-şi albească dosarele, au vrut atunci să dea amnistie şi graţiere. Tema nu numai că nu a fost abandonată de PSD, este păstrată în continuare şi în continuare pesediştii îşi doresc amnistie şi graţiere pentru corupţi. Această temă trebuie clarificată. Eu nu pot să accept să existe amnistie şi graţiere pentru corupţi”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că „o imensă problemă” a apărut pe parcursul guvernărilor PSD.

„Între timp ştim ce vrea PSD şi cum acţionează. Această imensă problemă în felul în care guvernează PSD sunt ordonanţele de urgenţă. Ordonanţele de urgenţă care se dau într-un mod de obicei total netransparent, fără consultări prealabile, fără a exista o claritate de ce trebuie să se dea ordonanţe de urgenţe. şi asta se întâmplă în domenii extrem de sensibile. PSD guvernează prin ordonanţe de urgenţă în zona justiţiei, în zona politicii penale a statului român. Or, acest lucru nu se poate tolera mai departe”, a continuat şeful statului.

Klaus Iohannis a susţinut că „este obligatorie reglementarea folosirii acestor ordonanţe de urgenţă, cum este clar că trebuie introduse posibilităţi de contestare a acestor ordonanţe de urgenţă la Curtea Constituţională”.

„Pentru toate aceste motive, ne dăm seama că acea consultare iniţială pe care am făcut-o – consultarea Parlamentului – a vizat doar o parte din marile probleme pe care le creează PSD. Aşadar, am decis să fac o reconsultare a Parlamentului, o nouă consultare a Parlamentului României, pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului. Aşadar, voi adresa Parlamentului o nouă consultare, care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face mai eficient şi mai puternic. Referendum pe 26 mai. Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanţe de urgenţă în aceste domenii – justiţie, politică penală – până când nu se exprimă poporul, până când nu cunoaştem voinţa suverană a românilor”, a anunţat preşedintele Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că va convoca un referendum pentru 26 mai fiindcă aşa nu se mai poate. El a apreciat că trebuie lăsaţi cetăţenii să decidă, pentru că aceşti pesedişti diletanţi au pervertit semnificaţia votului pe care l-au primit şi încearcă să deturneze statul român făcând legi în propriul lor interes. „În aceste condiţii, atrag atenţia că este ilegitimă emiterea unei ordonanţe de urgenţă în această materie înainte ca voinţa cetăţenilor să fie exprimată la referendum”, a spus preşedintele. Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a salutat iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis de a organiza referendum pe justiţie şi susţine că votul din 26 mai va arăta că „minciuna are picioare scurte şi românii refuză să trăiască în corupţie şi degradare”. „Nu-i lăsa să scape. Hai la vot!”, a scris Cioloş pe Facebook.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că formaţiunea pe care o conduce nu are nicio problemă cu referendumul pe Justiţie, dar îşi doreşte ca motivele organizării acestuia să fie clare. „Iohannis vrea acest referendum pentru că îşi doreşte să intre în campanie electorală chiar daca legea îi interzice”, a scris Tăriceanu pe Facebook. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat joi, referindu-se la anunţul preşedintelui referitor la referendum şi la faptul că PSD s-ar teme de un astfel de demers, că preşedintele „se alintă dar nu-l bagă nimeni în seamă” şi că PSD nu îşi face o strategie pentru referendum. El a comentat afirmaţiile social-democraţilor Mircea Drăghici şi Cătălin Rădulescu potrivit cărora referendumul şi alegerile europarlamentare se organizează în secţii separate, afirmând: „Copiii spun lucruri trăznite”.