Liviu Dragnea, despre noua lege a pensiilor: Este o lege a justiţiei sociale. Toate pensiile vor creşte. Care e noua formulă de calcul

Preşedintele Camerei Deputaţilor şi al  PSD, Liviu Dragnea, a declarat la România TV că guvernul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă pentru "clarificarea" Legii offshore, lege adoptată recent în Parlament, a anunţat, duminică seară, liderul PSD, Liviu Dragnea. El a susţinut că ceea ce prevede textul legii nu este foarte bine definit în anexa în care se stabilesc formulele de calcul şi că vrea ca "textul să fie foarte clar şi riguros pus în formule", fiind o lege de "importanţă uriaşă pentru România". "Mă interesează ca ceea ce s-a decis politic ca şi principii să fie puse foarte clar şi riguros în formule şi în texte", a declarat preşedintele PSD.

22 iul. 2018, 16:36

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat la România TV că nu se va întâmpla nimic cu legile justiţiei în această vacanţă parlamentară. „Conducerea Camerei și colegii din Guvern lucrăm la câteva acte importante: legea pensiilor, avem proiecte de mari investiții, așteptăm motivarea CCR privind Fondul Suveran de investiții. Trebuie să citim cu atenție motivarea. Se fac discuții acum privind o posibilă OUG privind legea offshore. Vrem să punem în lege că nu se scchimbă acea cotă. Nu e vorba de înțelegere cu companiile. Poate o să avem discuții. Mă interesează ce s-a convenit să fie pus în formule, în lege. 

Luni premierul Dăncilă va avea o conferință de presă și va prezenta un bilanț al celor 6 luni de guvernare și va prezenta cele mai importante măsuri adoptate, urmând ca în perioada următoare, sper, ca miniștrii să prezinte aceste lucruri. Vă spun foarte sincer că nu am avut nicio discuție despre remaniere. Nu știu dacă va exista. Va fi o discuție despre evaluare a actului de guvernare în sine. 

Citeşte şi: Liviu Dragnea: Miniştrii au obligaţia de a ieşi să prezinte măsurile care au fost luate pe domeniile lor

Despre legea pensiilor

„Despre noua lege a pensiilor, câteva principii: eu îndemn Guvernul ca începând cu luna august să declanșeze întâlniri, dezbateri.  Ce face noua lege a pensiilor: îndreaptă inechitățile istorice. Oameni cu stagii egale, condiții similare, au pensii diferite. Asta e o inechitate care va fi îndreptată. Este o lege a justiției sociale. Nicio pensie nu scapă. Toate pensiile vor crește. Recompensează mai bine munca. Această nouă lege va mări ritmul de creștere. Introducem 100% principiul contributivității. Cei care lucrează la companii care nu le plătesc asigurările sociale pot avea probleme. Fiecare angajat va avea o informare anuală cu numărul de puncte acumulat.

Noua formulă de calcul

„Care e noua formulă de calcul: pensia va fi numărul de puncte înmulțit cu valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referință e raportul dintre punctul de pensie din 2020 înmulțit cu 5%. Am estimat așa încât să fie acoperitor. Deci este 75 de lei.  Aceste lucruri vor intra în vigare în 2021. Este nevoie de recalcularea tuturor pensiilor.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, despre legea offshore: Mă interesează ca ceea ce s-a decis politic să fie pus foarte clar şi riguros în formule

Să vă prezint câteva evoluții: 2016 – punctul de pensie 871,1, în 2017- 1000 de lei, în 2018 l-am dus la 1100 de lei. 2019 – 1265 de lei, creștere 45,2%, 2020 – 1775, mai mult decât dublu decât 2016. Asta aducem în plus în acest mandat.  Pensia minimă va fi de 775 de lei din 2020.  Noi la legea asta am lucrat foarte mult, era gata mai demult, dar am zis să facem simulări.  O pensie brută de 1500 de lei în 2016, net lua 1.399 de lei, în 2020 va avea  3.049 de lei brut și net 2944, va fi o creștere de 110% faţă de 2016. În 2021, cu formula din noua lege, brut va fi 4507 lei, 4256 lei net.

Citeşte şi: Dragnea, despre OUG pe amnistie şi graţiere: Nu vreau să comentez informaţiile ieşite de la securiştii din presă

„Eu am înţeles de ce nu mai vor ăştia fim noi. Începând cu 2021, când pensionarii vor avea pensii mari, salariații vor avea salarii mai mari, românii vor fi mai fericiți. Nu vor ca oamenii să trăiască mai bine. Ce facem noi nu e magie, ci economie pură”, a declarat Dragnea.

Citeşte şi: Dragnea: Eu cred că am înţeles de ce ăştia nu ne mai vor. „Ei” nu vor ca românii să trăiască bine şi „însămânţează o sămânţă a urii”

 „În campanie am prezentat un grafic foarte simplu. De ce de câte ori guverna PSD erau creşteri şi când guvernau ceilalţi erau scăderi economice? Pentru ca să se poată însămânţa ura pentru că ei niciodată nu vor veni să spună „vrem să trăiţi mai bine”. Nu, „votaţi-ne ca să îi omorâm pe ceilalţi „, acesta a fost sloganul lor acoperit, cu lupta anticorupţie, cu orice legat de justiţie, cu absolut orice să-şi acopere eficienţa şi faptul că nu vor ca lumea să trăiască mai bine. Ce prezentăm noi nu e magie, cum spune Iohannis. Este economie pură, dar este economie îndreptată spre justiţie socială, spre dorinţa de a da beneficiu tuturor românilor din creşterea economică. Nu creştere economic, venituri mici şi alea împărţite prost şi nedrept”, a mai spus Dragnea.
 
 
El a afirmat că oricine a fost preşedintele PSD a fost ţinta atacurilor, dar că niciodată nu a mai fost o astfel de campanie critică cum a fost cea din ultimul an şi jumătate.
 
„Ei numai pe ură au câştigat. Când a câştigat Băsescu în 2009, tot pe ură împotriva lui Mircea Geoană a câştigat. Când a câştigat Iohannis, tot pe ură împotriva PSD-ului a câştigat”, a adăugat Dragnea.
 
Citeşte şi: Dragnea: PSD şi ALDE ar putea avea un candidat unic la alegerile prezidenţiale din 2019. Vom termina analiza în toamnă
 
Am văzut-o pe doamna Tarcea, preşedinta ÎCCJ. Pentru mine a fost şocant şi ulterior să urmăresc ce a spus cu presiune clară asupra judecătorilor. A spus-o cu subiect şi predicat că se face presiune să se facă motivarea mai repede, judecarea mai repede”, a declarat liderul PSD.