Mailul prin care Laura Codruţa Kovesi îşi ameninţa subordonaţii, confirmat oficial de Inspecţia Judiciară

Inspecţia Judiciară a confirmat joi existenţa mailului prin care Laura Codruţa Kovesi îşi dojenea subordonaţii, anunţă România TV.

19 apr. 2018, 17:02

În plenul CSM de joi s-a decis admiterea cererii de apărare a reputaţiei profesionale formulate de către procurorii DNA Mihaiela Iorga şi Doru Ţuluş, după ce aceştia ar fi primit citaţii în dosarul deschis în urma apariţiilor cu Codruţa Kovesi, în care li se cerea testul poligraf. 

E-mail-ul are patru pagini şi ar fi fost trimis de procurorul şef al DNA pe 20 iunie 2017, la ora 22:43. „Trebuie să răspundă în faţa legii cel/cea care a înregistrat ilegal şi a dat public înregistrările cu şedinţa de lucru internă a DNA. (spun cel/cea pentru că cercul limitat de suspecţi are şi ‘ea’ şi ‘el’, dar îi voi numi de acum încolo ‘infractor’ – făra gen – pentru că asta este). În acest moment avem conturat un cerc de suspecti si vom afla cine este vinovat de aceasta fapta”, este un pasaj din e-mailul prezentat de România Tv.

CSM a admis cererea procurorilor DNA Iorga şi Ţuluş de apărare a independenţei. Liovitură pentru Kovesi şi în procesul cu Antena 3

 

„Probabil după mail-ul meu cel/cea care furniza toate bîrfele unor persoane din afara DNA a stat cuminte câteva zile spunându-şi că, dacă nu i s-a spus nimic probabil nu se ştie. Nu! Va răspunde penal pentru furnizarea unor informaţii, aşa cum va răspunde şi pentru înregistrarea ilegală care a furnizat-o în afara DNA. Cum spuneam…lumea e mică şi aşa ceva se află mereu! (..)E momentul să fim uniţi şi să arătăm oamenilor că DNA înseamnă tot ceea ce era în ianuarie când au ieşit în stradă să ne susţină. Că DNA nu este un infractor laş care înregistrează ilegal. Că DNA sunt acei oameni care fac zilnic dosare şi se implica”, se mai arată în document.

„Prin corespondenta de tip email transmisa in seara de 20 iunie 2017 de pe adresa de email de serviciu a procurorului sef al DNA, pe adresele de email ale procurorilor din cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, a adoptat o atitudine nedemna, folosind la adresa procurorilor din cadrul Sectiei cuvinte si expresii cu un continut vadit denigrator, insultator si defaimator, respectiv „lasi”, „barfitori”, „infractori”, facand cunoscut faptul ca „exista deja un cerc de suspecti”, cu referire la dosarul penal nr. 246/P/2017, incalcand astfel obligatia de rezerva si normale de conduita atasate profesiei de magistrat, prezentate pe larg in expozitivul prezentei rezolutii. Consecinta acestei incalcari o reprezinta lezarea grava a onoarei, reputatiei profesionale si imaginii procurorilor destinatari ai emailului, precum si afectarea imaginii si credibilitatii institutiei DNA in general, prin propagarea ideii in constiinta publica potrivit careia in cadrul acestei Directii, modul de relationare si adresare intre conducere si procurori se desfasoara de o asemenea maniera, incompatibila cu regulile care guverneaza statutul magistratilor”, se precizează în raportul Inspecţiei Judiciare, prezentat în exclusivitate de România TV joi seară, în emisiunea moderată de Victor Ciutacu.

Laura Codruţa Kovesi a negat, la acea vreme, existenţa mailului: „Acel mail nu exista, au aparut niste copii. Nu am trimis nici mailuri nici scrisori colegilor mei prin care sa-i fi denigrat”.

„Nu am trimis nicio scrisoare procurorilor din subordine. Zeci de e-mail-uri trimit în fiecare zi. Nu ştiu la ce mail vă referiţi. (..) Daţi-mi voie să nu comentez dacă acel e-mail nu există. Dacă avem e-mailul original şi luăm nişte copii care au apărut în spaţiul public, eu vă spun la aces moment că nu am trimis scrisori, nu am făcut niciun fel de afirmaţii, e-mail-uri către colegii mei prin care să-i fi denigrat sau să fi vorbit urât cu ei”, spunea Kovesi.

Inspecţia Judiciară a fost sesizată de cei trei magistraţi, susţinând că procurorul şef al DNA se implică în anchete şi că face presiuni, exemplul dat fiind dosarul deschis ca urmare a înregistrărilor dintr-o şedinţa a DNA, în cadrul căruia li s-a cerut efectuarea testului cu detectorul de minciuni. Inspecţia Judiciară a întocmit un raport pe care l-a trimis la CSM.